Reális beruházási tervek az agráriumban

Hírek
A humánerőforrás kiváltása és a hatékonyságnövelés a legfontosabb fejlesztési célok a mezőgazdaságban egy ágazati felmérés szerint.

Az aszályos időszak után, a pályázati döntések kézbesítése előtt még mindig többségben vannak a mezőgazdaságot pozitívan megítélő gazdálkodók – derül ki a Takarék Csoport immár negyedik alkalommal közzétett, az agrárium szereplőinek véleményét, várakozásait tükröző Takarék Agrárhangulati Indexéből. A legújabb felmérés szerint a mezőgazdasági vállalkozások döntéshozói továbbra is óvatosan optimisták a gazdálkodási környezet várható alakulását illetően.

Az index legutóbbi felmérésének 2,23 pontos értéke jelentősen elmarad az előző negyedév 9,14 pontjától, de még mindig azt tükrözi, hogy a döntéshozók között több mint 2 százalékkal vannak többen azok, akik javulást várnak működési környezetükben – kommentálta az adatokat Fórián Zoltán. A Takarék Agrár Központ vezető agrárszakértője felhívta a figyelmet arra, hogy a válaszadók 77 százaléka tervez beruházást a következő 12 hónapban. Ez a szám továbbra is jól tükrözi azt a tényt, hogy miközben fejlesztéseiket egyre inkább a piaci elvárások alapján tervezik meg, jelentős többségük az elmúlt évek elmaradt fejlesztéseit továbbra is a pályázatok eredményétől teszi függővé – mutatott rá Fórián.

A gazdálkodók 52 százaléka technikai fejlesztést, 36 százaléka az üzemméret növelését, 23 százaléka pedig a termelés technológiai színvonalának fejlesztését tervezi a következő egy évben. Összességében a válaszadók 68 százaléka a fejlesztésben, 28 százalékuk a szinten tartásban, 4 százalékuk pedig a leépítésben gondolkodik. A gépesítettség növelése, a technológia fejlesztése mint a beruházások célja jól mutatja, hogy a megkérdezettek legtöbbjénél a humán-erőforrás kiváltására, az annak való kitettség csökkentésére törekednek a jövőben.

Valamilyen mértékű önerő felhasználását a beruházásaihoz a megkérdezettek közel háromnegyede tervez, viszont a jelenlegi felmérés során továbbra is a beruházók 42 százaléka támogatásból és valamivel több, mint egynegyedük hitelből kívánja terveit megvalósítani. A válaszadók 15 százaléka mindhárom forrásból (önerő, támogatás, hitel) szeretné biztosítani a finanszírozást. A beruházást tervezők egynegyede csak önerőből, 2 százaléka csak támogatásból és mindössze 0,2 százaléka csak hitelből finanszírozná a beruházást. 35 százalékuk a háromból két forrás felhasználását tervezi.

A felmérés eredményei és a szabad szavas hozzászólások alapján is egyre nő azonban azoknak az aránya, akik a pályázati eredményektől függetlenül biztosan megvalósítják tervezett beruházásukat – tudtuk meg Fórián Zoltántól. A válaszadók 51 százaléka venne igénybe pályázati úton agrártámogatást a következő egy évben, 36 százalékuk pedig vissza nem térítendő támogatásban gondolkodik.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink