Rangos televíziós kitüntetés magyar alkotónak

Hírek

Tasnádi István korosztálya kiemelkedő képességű színpadi szerzője. Érdekes, hogy pályaíve nagyon hasonló, a nála évtizeddel idősebb, szintén vitathatatlan tehetségű pályatárs, Pozsgai Zsoltéval, amennyiben a drámaírást, tévés, filmes forgatókönyvírás, majd rendezés követte. Ráadásul mindketten nemzetközileg jegyzett szerzők, csakúgy, mint Háy János, vagy Németh Ákos. Mivel ismerőseim és generációs társaim, ezért mindig öröm sikereikről tudósítani.

Tasnádi István az általa írt és rendezett Memo című filmmel megnyerte a Prix Europa fesztiválon, az Európa legjobb televíziós filmjének járó elismerést. A díj érdekessége, hogy az alkotók megnézték egymás munkáit, majd vitát követően szavaztak, kié legyen, a rangos szakmai kitüntetés. Az elismerés reményre ad okot, hogy a tetszhalálból (amikor is néhány rendező, néhány nézőnek készítette álművészetét) a honi mozifilmgyártás után, felébred a televíziós filmkészítés is. Harminc esztendővel ezelőtt hetente zajlott tévéfilm és tévéjáték premier az egyetlen televízió két csatornáján.

Persze más idők jártak, akkoriban a szappanopera a hanyatló kapitalizmus agóniáját szimbolizálta. A kapitalizmus maradt, az ideiglenesen hazánkban állomásozó megszállók távoztak, a szappanopera jött – átvéve a tévéjáték helyét. Az efféle díj talán jelzés: lesz még hetente tévéfilm és TV-játék bemutató a közszolgálati csatornákon.

rendező: Tasnádi István
forgatókönyvíró: Tasnádi István
zeneszerző: Monori András
operatőr: Csukás Sándor
producer: Kálomista Gábor
gyártásvezető: Pajor Dóra
felvételvezető: Závotszky Melinda
line producer: Helmeczy Dorottya
gyártó: Megafilm

Szereplők
Lengyel Tamás
Molnár Áron
Haumann Péter
Holecskó Orsolya
Osváth Judit
Seress Zoltán
Csákányi Eszter
Gábor Sára
Nádas Gábor Dávid
Szorcsik Kriszta
Kertész Janka

Borítókép: nullahategy.hu/Horváth Péter Gyula

Ezek is érdekelhetnek

További híreink