Rákaptak a fiatalok a bankkártyás fizetésre

Hírek Figyelő
Rákaptak a kártyás fizetésekre a legfiatalabbak: a K&H ifjúsági számláihoz köthető kártyák száma 64 százalékkal emelkedett három év alatt. A kártyákhoz köthető nyári forgalom több mint négyszeresére, 12 milliárd forint fölé nőtt, a vásárlások száma 243 százalékkal emelkedett.

A nyári hónapokban számottevően nő az ifjúsági számlákhoz kapcsolódó bankkártyák forgalma – hívta fel a figyelmet a K&H, ami azt mutatja: a banki kapcsolat és a készpénzmentes fizetések a fiatalok körében egyre fontosabb. Az ifjúsági számlákhoz kapcsolódó bankkártyák száma jelentősen nőtt, 2019 augusztus végén több mint 33 ezer kártya volt a fiataloknál, három évvel később majdnem 55 ezer, ami 64 százalékos bővülésnek felel meg. A vakáció alatt jelentősen nőtt a kártyás fizetések száma és értéke.

A pénzintézet adatai szerint 2019 nyári hónapjaiban a fiatalok 833 ezerszer fizettek a kártyájukkal, egy évvel később pedig már 1 millió felett jártak. Ezt követően 2021 nyarán több mint 1,8 milliószor használták a bankkártyát, a múlt évi vakáció alatt pedig megközelítették a 2,9 millió kártyás tranzakciót. Hároméves távlatban tehát a tranzakciók száma 243 százalékkal, több mint háromszorosára nőtt.

Még látványosabban emelkedett a kártyás forgalom: 2019 nyarán 2,8 milliárd, 2020-ban 4,2 milliárd, 2021-ben több mint 7 milliárd, 2022 szóban forgó hónapjaiban pedig már 12 milliárd feletti forgalmat értek el. Ez egyben azt is jelenti, hogy 330 százalékkal, azaz több mint négyszeresére nőtt az ifjúsági kártyás forgalom a vakációs hónapokban.

Az egy tranzakcióra jutó költés három év alatt 25 százalékkal 4200 forint fölé emelkedett.

Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője szerint egyértelműen látszik a kártyás fizetések népszerűsége, a növekedésben szerepet játszik az okoseszközös tranzakciók térnyerése. A kártyás tranzakció a lakossági ügyfeleknél folyamatosan növekedést mutat, így a fiataloknál is. A 2019-hez képest bekövetkezett bővüléshez hozzájárult a járványhatás, a pandémiás időszakban ugyanis visszaszorult a készpénzhasználat és felpörgött a kártyás forgalom.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink