Radikalizálódott a szerbiai Fiat-gyár dolgozóinak a tiltakozása

Hírek Moszkovits János

A kragujevaci üzem több száz dolgozója csütörtökön reggel hét órakor lezárta a vállalat főbejáratát, és lelakatolták a két másik kaput is, hogy megakadályozzák a vezetőség bejutását az igazgatósági épületbe, írja az szmsz.press délvidéki hírportál.

A szakszervezetek hetek óta tiltakoznak az ellen, hogy a menedzsment ideiglenesen a Stellantis autógyártó szlovákiai, lengyelországi, olaszországi és németországi gyáraiban helyezné el a mintegy kétezer dolgozó nagy részét, aki pedig nem vállalja a külföldi munkavégzést, annak felmondást ajánlanak végkielégítéssel.

A Stellantis multinacionális cég – amely tavaly jött létre az olasz–amerikai Fiat Chrysler Automobiles és a francia PSA csoport 50-50 százalékos egyesülése révén – áprilisban jelentette be a szerb vezetéssel közös tájékoztatón, hogy 2024-től elektromos gépkocsikat gyártanak majd a kragujevaci üzemben.

Az új csarnok a gyártósorral együtt 190 millió euróba kerül, amiből a szerb állam 48 milliós támogatást biztosít. Az előkészületek idején azonban nem lesz szükség az állomány nagy részére, hiszen munka alig van. Az idén még húsz napot se dolgoztak, tavaly pedig ötven munkanap alatt összesen 30 ezer Fiat 500L gépkocsit gyártottak, noha a gyár kapacitása évi 200 ezer autó.

Az alkalmazottak felháborodása most szerdán tetőzött, amikor főnökeik egyenként hívogatták őket beszélgetésre, hogy nyilatkozzanak, elmennek-e dolgozni a cégcsoport valamely külföldi üzemébe, vagy pedig négyezer euró végkielégítés mellett felmondást kapnak.

A Fiat dolgozói ma (csütörtökön) hétfőig adtak haladékot a menedzsmentnek és a kormánynak, hogy megoldást találjanak a problémákra. Korábban a kormány egy szociális program kidolgozását ígérte. A szakszervezet azt szeretné, hogy ebbe rögzítsék: a dolgozók, akik nem vehetnek részt az elektromos autók gyártásához szükséges létesítmény kialakításában, de külföldre se akarnak menni, odahaza 300 eurós bérért kényszerszabadságra távozhassanak 2024 közepéig, amikor elkezdődik az elektromos Fiat Pandák gyártása. Aki pedig felmond, tisztességes végkielégítést, majd másik munkahelyet kapjon.

„Hétfő a vörös vonal. Ha a kormány addig nem áll elő konkrét javaslattal problémáink megoldására, akkor útlezárásokat fogunk szervezni” – üzente az egyik szakszervezet képviselője, Igor Anđić.

Ana Brnabić kormányfő úgy értékelte, hogy a kragujevaci Fiat gyár előtti tüntetésre azért került sor, mert az ellenzéki sajtó manipulálja a munkásokat.

Emlékeztetett: a hét elején beszélt a szakszervezetekkel és a munkások képviselőivel, de nem várható el, hogy a problémákat két nap alatt megoldják.

A szerb miniszterelnöknő azt is elmondta, hogy még ma, azaz csütörtökön tárgyalóasztalhoz ül a Stellantis cégcsoport képviselőivel. Megkérdi tőlük azt is, miért szegték meg a kormánnyal kötött megállapodásukat, amelyben kötelezettséget vállaltak, hogy június 20-ig nem nyilatkoztatják a munkásokat: a felmondást, vagy a külföldi munkát választják-e.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink