Radikálisan átalakítanák az angol focibajnokságot

Hírek D. GY.
Vétó a klubok adásvételénél, új független felügyelet, a szurkolói érdekképviseletek nagyobb beleszólása a klubok életébe, adó a játékosok adásvételére – többek között ezek a javaslatok szerepelnek a brit kormány tervei között.

Egy kormányzati jelentés javaslatai jókora átalakításokat javasolnak a világ egyik legnagyobb sportbiznisze, az angol Premier League működésében. Így például a szövetségnek lehetősége lenne a klubok tulajdonosváltását megvétózni és a szurkolók is beleszólhatnának a fontos döntésekbe. A tervek között szerepel többek között az is, hogy a játékosok adásvételét adóvel terhelnék.
A szerdán nyilvánosságra hozott jelentés új, független szabályozó hatóságot hozna létre, ennek joga lenne a jelenlegi szövetség, a Football Association (FA), valamint a Premier League (PL) feletti kontrollra is. Ha a javaslat megkapja a miniszteri-kormányzati jóváhagyást és életbe lép, a PL legnagyobb átalakítása jönne létre annak 1992-es megalakulásla óta.

A jelentést Tracey Crouch, egy konzervatív parlamenti képviselő, korábbi sportminiszter által vezetett csapat állította össze.

A PL korábban közölte, hogy ellenzi egy új szabályozó hatóság felállítását, most azonban nem látva más lehetőséget elfogadná egy ilyen testület felügyeletét. A javaslatok hátterében jelentős részben a szurkolók nyomása áll, akik hevesen tiltakoztak például a Bury labdarúgó egyesület 2019-es csődje miatt, s még hevesebben fejezték ki ellenérzéseiket, amikor hat PL-be tartozó csapat közölte, hogy szívesen csatlakozna egy európai szuperligához. Ez utóbbi felállítása radikálisan átalakította volna a nemzeti alapon szerveződő európai bajnokságokat. Szempont volt továbbá az is, hogy a koronavírus járvány becslések szerint 2 milliárd font bevételtől fosztotta meg a sportágat Angliában.

Egy zsák pénzt még sohasem láttunk gólt lőni

A javaslat szerint az eddiginél sokkal szigorúbban ellenőriznék a tulajdonosi kört, az új felügyeletnek vétójoga lenne a klubok adásvételénél. A leendő tulajdonosokank bizonyítaniuk kellene, hogy megvan a megfelelő tőkeerejük és likviditásuk a csapatok működtetéséhez, hogy ne fordulhasson elő olyan helyzet, mint amely például a Derby County vagy a Wigan Athletic pénzügyi problémáihoz vezetett a közelmúltban.

Egy szaúd-arábiai befektető csoport a közelmúltban vásárolta meg a Newcastle United fociklubot, s ez kiverte a biztosítékot az emberi jogi szervezeteknél, és a rivális kluboknál is. A javaslat alapján létrehozandó szurkoló érdekképviseletnek lehetősége lenne megvétózni a klubok javaslatait, például a stadionok eladásáról, egy új bajnoksághoz való csatlakozásról, vagy a klub színeinek megváltoztatásáról, egyfajta “aranyrészvény” révén tudnák ezt megtenni.

A játékosok bel-, illetve külföldi adásvételére 10 százalékos adót vetnének ki.

Az elmúlt öt szezon bevételei alapján ez éves átlagban 160 millió font lenne. Az összeget a kisebb csapatok és az amatőr foci támogatására fordítanák.

Foci-vb-t két évente?

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink