Putyin: az illegális fakitermelés okozta az irkutszki katasztrófát

Hírek
Nem robbantásos földmunkálatok okoztak rendkívüli áradásokat Irkutszk megyében, de a régióban végzett nagyarányú és engedély nélküli erdőirtás súlyosbíthatta a helyzetet - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz pénteken a helyszínen, ahol ismét találkozott a természeti csapás károsultjaival.

Irkutszk megyében a június 25-én elkezdődött erős esőzések következtében több mint 100 települést árasztott el a víz, és emiatt 25 ember vesztette életét.

Az Angara vízgyűjtő területén több mint 9 ezer épület rongálódott meg súlyosan vagy semmisült meg teljesen, és több mint 30 ezer ember vesztette el teljes a vagyonát vagy annak jelentős részét. Előzetes becslések szerint az anyagi kár eléri a 29 milliárd rubelt. (A rubel jelenlegi árfolyamon 4,60 forintot ér.) 


A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának 2019. június 30-i felvételén lakóházból kihozott gyereket visz a mentőegységek tagja az árvíz sújtotta irkutszki térségben. A kelet-szibériai területen olvadással megtetézett heves esőzések okozta súlyos árvíz pusztított. (MTI/EPA)

Putyin, aki június 29-én járt már a katasztrófa sújtotta területen, pénteken a legnagyobb károkat elszenvedett Tulun települést kereste fel. Az elnök egyebek között megígérte, hogy a hatóságok továbbra is fel fognak lépni az illegális fakitermelés ellen. Megígérte, hogy ismét személyesen ellenőrzi majd a helyszínen a katasztrófa következményeinek felszámolását. 

Az államfő irányításával az orosz kormány pénteken Bratszkban rendkívüli tanácskozást tartott a helyreállításról. A munkálatokat a helyszínen irányító Vitalij Mutko miniszterelnök-helyettes ezen kijelentette, hogy az árvíz által lerombolt lakóházakat 2020 harmadik negyedévére fogják helyreállítani vagy pótolni.

Az elmúlt hetekben egyébként az orosz televíziók élesen bírálták Szergej Levcsenko Irkutszk megyei kormányzót. A tisztségviselő az áradások idején a jelentések szerint magánügyben Moszkvában tartózkodott, ahonnan nem tért vissza, hogy a védekezést irányítsa.


A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának 2019. június 29-i légi felvételén lakott területet borít a megáradt Irja folyó vize Irkutszk térségében. Június 25-e óta a régióban 96 települést öntött el az ár, tízezer épület került víz alá, legkevesebb 14 ember meghalt, 13 másik eltűnt. A hatóságok rendkívüli állapotot rendeltek el és mintegy kétezer lakost kitelepítettek, ezernél több katona segíti a mentést. Az elhullott haszonállatok miatt járványveszély fenyeget. (MTI/AP)

 

Borítófotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök az áradások súlytotta területekre tett látogatáson (Alexei Nikolsky, TASS via Getty Images)