Pozitívra javította a magyar államadósság besorolását a Fitch

Hírek
Az eddigi stabilról pozitívra javította hazánk adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings hitelminősítő. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ez elismerése a magyar gazdaságpolitikának.  

Idén az utolsó felülvizsgálatot végezte el a Fitch Ratings hitelminősítő Magyarország adósságbesorolásával kapcsolatosan. A végeredményt péntek éjszaka közölte honlapján a Fitch, hogy ne befolyásolja a pénzpiaci folyamatokat. A lényeg, hogy az eddigi stabilról pozitívra javította hazánk adósosztályzatának kilátását a nagy hitelminősítő. Az említett döntéssel a besorolásunk továbbra is "BBB mínusz" a Fitchnél, ez egy fokozattal van a befektetésre ajánlott kategóriában a tavalyi felminősítést követően.

Mint ismert, tavaly kerültünk ki a befektetésre nem ajánlott, vagyis a bóvli kategóriából. Magyarország egyébként mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre javasolt minősítésű. A másik két nagy hitelminősítő – az S&P és a Moody's – velünk kapcsolatosan a fentihez hasonló osztályzatot tart érvényben. A Standard & Poor,s-nál idén  augusztus óta szintén pozitív a kilátásunk.

A Fitch a lépés háterréről az alábbiakat jegyezte meg: a fizetési mérleg többlete továbbra is jelentős, az uniós források beáramlása, valamint a magánszektor és az állam adósságának csökkenése mérsékelte Magyarország nettó külső adósságát. Továbbá az adósságrátánk is szépen csökkent, a hitelminősítő szerint 2017 végére a GDP 72 százalékára mérséklődhet a tavalyi 74 százalékról. A Fitch szakértői utóbbi kapcsán azt jósolják, hogy 2019-ben elérheti a 69 százalékot az adósságunk. Pozitívum az is, hogy a külföldi befektetők állampapír-állományának csökkenése miatt most kevésbé sérülékeny Magyarország egy esetleges külső sokknak, mint korábban. A Fitch arra számít, hogy a költségvetési hiány kissé emelkedik, de összhangban marad a csökkenő adósságráta céljával. Végezetül: a gazdasági növekedés 2017-ben 3,7 százalék lehet, majd ez a dinamika jövőre minimálisan 3,5 százalékra lassulhat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ez elismerése a magyar gazdaságpolitikának. Varga Mihály, az NGM első számú vezetője úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdaság stabil alapokon nyugszik, s mind a pénzügyi egyensúly, mind pedig a növekedés fenntartható.

Borítókép: MTI/EPA/Justin Lane

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink