Pörgetik a turizmust a hosszú hétvégék – íme a magyarok kedvenc úti céljai

Hírek vg.hu
Növekedtek a belföldi vendégéjszakák, a szobaárbevétel pedig több mint 13,5 százalékkal nőtt az első negyedévben. Érezhető a SZÉP-kártya turizmust élénkítő hatása is. A magyarok kedvenc úti céljai Budapest, Eger, Pécs, Gyula és Miskolc voltak – közölte a Világgazdaság.

Biztatónak látja a hazai turizmus első negyedévi eredményeit a szallas.hu: két hosszú hétvégénk is volt ebben az időszakban, a vendégéjszakaszám 8, a foglalások száma 6,4, a bruttó közvetített szobaárbevétel pedig 13,5 százalékkal nőtt 2023 első három hónapjához képest. A március 15-e háromnapos pihenő volt és a húsvét is erre az időszakra esett, ezzel szemben 2023-ban nem volt hosszú hétvége az első negyedévben. Nem kell sokat várni a következő hosszú hétvégére, pünkösdkor háromnapos utazást tervezhetünk – emlékeztetett Kelemen Lili, a szallas.hu sajtószóvivője.

Egy éjszaka átlagára a bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszaka számok alapján 14 070 forint volt az első negyedévben. Hotelben ez 21 ezer, apartmanban 8970, vendégházban 9755, panzióban pedig 11 225 forint volt. Az egy főre eső éjszakánkénti átlagár mintegy 5 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. Ez visszaigazolja a szallas.hu szakértőinek korábbi megállapítását, hogy voltak szállásadók, akik az idén tudtak árat emelni, de az előző évek drasztikusabb növeléséhez képest jellemzően kisebb mértékben.

A piac idén erősen last minute jellegű: a vendégek a közeli időpontokat foglalják nagyobb arányban mind a kedvezményes, mind a normál időszakokban. Az átlagos foglalási hossz 1,9 éj volt az első negyedévben. Az adatok szerint januárban és februárban érezhetően magasabb volt a hotelek részesedése a foglalásokból, a március azonban itt is hozott némi változást, és eltolódott a kereslet az apartmanok, vendégházak és panziók irányába. Az utazások 37 százaléka wellness indíttatású volt az első negyedévben.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink