Pompeo szerint Kína megvette a WHO vezetőjét

Hírek Figyelo.hu

Az amerikai külügyminiszter szerint „Kína megvette az Egészségügyi Világszervezet főnökét” és ez az alku brit állampolgárok halálához vezetett. Mike Pompeo ezt parlamenti képviselők előtt mondta Londonban. A látogatáson ismét nagy veszélynek nevezte Kínát – derül ki az InfoRádió beszámolójából.

Azt akarjuk, hogy minden nemzet együttműködjön, hogy minden dimenzióban visszaszorítsuk a Kínai Kommunista Pártot. Ez magába foglalja Nagy-Britanniát, és reméljük, fel tudunk építeni egy koalíciót

– közölte Pompeo. A miniszter elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a brit kormány „szuverén döntéssel” kizárta a Huawei kínai céget az 5G-s mobilhálózat fejlesztéséből, és „más szabad nemzetekhez csatlakozva” elítélte Kínát a Hongkongról szóló egyezmény megsértéséért, megnyitotva az ajtót a „valamennyi szabadságot kereső hongkongiak előtt”. Megjegyzéseiből kihallatszott, hogy szerinte a briteket ösztökélni kellett a fellépésre.

Pompeo egyik merész londoni megjegyzése az volt, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejszusz, a

WHO főigazgatója alkut kötött a pekingi vezetéssel, sőt „megvették”, ez pedig britek halálhoz vezetett a koronavírus-pandémiában.

Brit parlamenti képviselők előtt azt mondta: Gebrejeszusz alkuja a kínaiakkal az volt, hogy segítenek a megválasztásában.

Pompeo azt is állította, hogy a WHO inkább politikai, mint “tudományos alapokon álló” szervezet, és nem tudott megküzdeni a Covid-19 pandémiával. Donald Trump amerikai elnök már korábban bejelentette, hogy kilépteti országát a WHO-ból, mert az “Kína ellenőrzése alatt áll.”

(Borítókép: US Secretary of State Mike Pompeo speaks during a meeting with Britain’s Foreign Secretary Dominic Raab at Lancaster House in London, Britain July 21, 2020. Hannah McKay, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink