Politikai krimi Alsó-Szászországban

Hírek
Nem indította volna pártja az egyik Zöld-párti képviselőnőt az eredetileg jövő januárban esedékes alsó-szászországi tartományi választáson. Erre robbantott.  

Elke Twesten húsz évig politizált a Zöldek színeiben, ám pártja jövőre már nem indította volna egyéni körzetben, így listás esélyei is jelentősen csökkentek. Gondolt egyet, vagy mások szerint a CDU bátorította, és kilépett eddigi pártjából, hogy innetől a CDU-ban politizáljon tovább. Ezzel a tartományi kormány mögött álló szocdem – Zöldek egyfös parlamenti többsége megszűnt.

Az utóbbi időben valóban könnyebb az átjárás Merkel CDU-ja és a Zöldek között, hiszen az atomerőművek fokozatos lekapcsolása, a “Minden szírt befogadunk!”, vagy az azonos neműek házasságának engedélyezése lebontotta a falakat. Talán túlságosan is, hiszen a Merkel kancellár által is favorizált CDU-Zöldek kormányhoz a 40% körüli kereszténydemokraták mellett a 8-10% körül táncoló Zöldekre is szükség lenne.

A szocdem tartományi miniszterelnök Stephan Weil a nem várt fordulat után a tartományi parlament önfeloszlatását javasolta, mihez kétharmados többség kell, így a CDU-ra is szükség lesz.

A CDU tartományi elnöke, Bernd Althusmann is támogatja az előrehozott választást, amit valószínűleg a szeptember 24-i Bundestag-választással egy napon tartanak majd. A felmérések szerint Alsó-Szászországban is a CDU-nak áll a zászló, míg Martin Schulz SPD-je nem tudná eddigi vezető pozícióját megőrizni.

A mostani hannoveri nyári politikai krimi messze túlmutat a tartományi szinten. Az országos szinten egyébként is Angela Merkel CDU-ja vezet, miközben most Hannoverben egy SPD-Zöldek tartomáyi kormány bukik meg, ami tovább rontja az egyébként is mélyrepülésben lévő két párt esélyeit.

Alsó-Szászország egy nagy területű tartomány, amelynek 6 küldötte van a német felsőházban, a Bundesratban. Egy CDU-vezetésű tartományi kormány csak tovább erősíti Merkel ottani pozícióját.

Ráadásul itt fekszik Wolfsburg, a Volkswagen konszern központja, így a tartományi kormány képviselve van a konszern felügyelőbizottságában. Az eddigi vörös-zöld tartományi kormány nem jeleskedett a dízelbotrány kezelésében, a hivatali utódnak bőven lesz feladata és médiaképes megszólalási lehetősége.

Egy képviselőnő mandátumvadász lépésével rendesen újrakeverte a szeptemberi választás előtt a német politika lapjait. Az eredményhirdetés szeptember 24-én lesz.

Borítókép: Facebook

Ezek is érdekelhetnek

További híreink