Politikai alapon támogathatott ellenzéki aktivistákat a CEU

Hírek
Felmerül a gyanúja, hogy ellenzéki aktivistákat, politikai alapon is támogathatott a CEU – így értékelte az M1 által megkérdezett jogász azt az internetes videót, amelyen a Momentum nevű párt egyik tagja, és egy másik fiatal beszélget aktuális ügyekről. Szóba kerülnek az ellenzéki szerveződések, a kormány ellenes mozgalmak, és a CEU melletti kiállás is.

„A CEU többmilliós tandíja mérsékelhető, ha az ember aktivista, például antifasiszta szervezet tagja, mert akkor ösztöndíjat kap” – erről beszélt a Momentum tagja, Krómer Patrik egy videóban, amelyről a Magyar Idők írt először.

A lap szerint a kormányellenes tüntetések ismert arca meglepő őszinteséggel beszél arról, hogy a tüntetések mögött álló szervezetek valójában miért is vettek részt a demonstrációk szervezésében.

Amikor beszélgetőtársa azt állítja, hogy sokan, főleg az ellenzék, politikai haszonszerzés miatt álltak ki a CEU mellett, Krómer Patrik elismeri, hogy így volt. A videó későbbi részében beszél arról a Momentum Mozgalom tagja, hogy ő maga sosem fogadott el pénzt azért, mert részt vett egy demonstráción. Azt viszont nem tagadta, hogy ösztöndíjat kap a CEU-n, aki aktivista, bár azt is hozzáteszi, hogy ő nem CEU-s diák.

Az M1-nek nyilatkozó alkotmányjogász szerint így politikai alapon is oszthatott támogatást az intézmény. Ifjabb Lominiczi Zoltán hozzátette, hogy ez a magyar felsőoktatási törvény szellemiségével ellentétes és a hazai joggyakorlás elvébe ütközik. A szakember szerint, ha bebizonyosodik, hogy politikai aktivistákat támogatott a CEU, akkor megkérdőjelezhető lesz az intézmény melletti demonstrációk hitelessége is.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink