Polgármesterválasztás lesz a VIII. és a XV. kerületben is

Hírek
Május 8-án megalakul az új parlament. Egyből két budapesti kerületben is ki kell majd írni a polgármester-választást.

Lehetett volna hat időközi is. Ehhez azonban a zuglói Karácsony Gergelynek MSZP-P-s miniszterelnökké kellett volna avanzsálnia (nagyon-nagyon messzire volt ettől), az egykori tévés műsorvezető, most pásztói “független” polgármesternek, az LMP-ssé vedlett Dömsödi Gábornak meg kellett nyernie a Nógrád 1-es, salgótarjáni választókerületet, de ő még messzebb volt ettől, mint Karácsony a miniszterelnökségtől.

De Gémesi György, Gödöllő polgármestere majdnem képviselő lett, aztán mégsem. Ugyanis, bár harmadik volt az LMP listáján, inkább nem ül be a parlamentbe, nem veszi át a mandátumát az alakuló ülésen. Nem tudjuk, hogy tényleg marad-e Ózd élén a Jobbik volt alelnöke, Janiczak Dávid, vagy inkább az Országgyűlést választja. Előzetesen azt mondta, maradna inkább polgármester, aztán most listáról bejutott a parlamentbe, de még a választás óta nem szólalt meg a mandátumról. A hétvégi budapesti kormányellenes tüntetésről lelkesen beszámolt, de hogy kinek adja át a mandátumát, az még titok. Persze, mindebben szerepet játszhat a Jobbikon belüli hatalmi harc az elnökségért, amelynek kimenetele elég homályosnak látszik. Egy ózdi polgármesterválasztást néhány hónap múlva nem biztos, hogy megnyerne a több botrányt is magára húzó politikus. 

Viszont a XV. kerületben és Józsefvárosban biztos, hogy választások lesznek. Kocsis Máté a Józsefváros-Ferencváros választókerületből jutott a parlamentbe, közel tizenkilencezer szavazattal. Ez majdnem négyezerrel több voks volt, mint a második helyen végzett, DK-s Ara-Kovács Attila kapott. Kocsis népszerű a kerületben, az ő lendületét viheti tovább az országosan nem ismert, de helyben sokat szereplő, a Kocsishoz hasonlóan fiatal, Sára Botond alpolgármester. Feltehetően ő lesz majd a Fidesz polgármester-jelöltje.

A XV. kerület teljesen más a politikai helyzet, mint Kocsis választókerületében. Míg Józsefvárosban a Fidesz nagy többséggel irányítja a kerületet, addig a “XV-ben” nagy politikai csatákat vívnak a pártok, 2014-ben szoros választási küzdelemben tudott nyerni a baloldal, és Hajdu László DK-s polgármester. Ezért is látszik felelőtlennek a baloldal. Most ugyan közel háromezer szavazattal többet kapott, mint László Tamás (Fidesz-KDNP), de nem nagyon van olyan baloldali utód, akiben bízhatnának, hogy meg tudja nyerni a polgármester-választást. Még akkor sem, ha két egykori fideszes együttműködik a balos városvezetéssel, így a többség garantált. 

Egyelőre nem lehet tudni, mikor lesznek a választások, egyetlen kikötés van a törvényben: a polgármesterválasztást az önkormányzati választásokat megelőző fél évig lehet csak kiírni. Ez azt jelenti, hogy jövő nyárig bármikor megtarthatják a két választást, de valószínű, hogy az ősszel már új polgármestere lesz mindkét kerületnek. Nem kizárt, hogy ők a 2019-es rendes önkormányzati választáson is rajtvonalhoz állnak majd. Addig is valamelyik alpolgármester látja el a polgármesteri feladatokat mindkét kerületben.

Borítófotó: Kocsis Máté, a Fidesz jelöltje leadja szavazatát a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban kialakított 2-es számú választókörben a főváros VIII. kerületében megtartott időközi polgármester-választáson. (MTI Fotó: Beliczay László)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink