Pókemberé volt 2021 a mozikban

Hírek figyelő.hu
A tavalyi mozifilmnézettségi adatok szerint a Marvel új produkciója tarolt, a látogatottsági számok pedig összességében is azt mutatják: ha van jó film, van elég néző is.

A filmszínházak látogatottsága közel sem volt annyira intenzív tavaly, mint a pandémia előtt, viszont sokkal nagyobb, mint az igen felemásra sikerült, mondhatni a mozikat működésképtelenné tevő 2020-as esztendőben.

A Filmforgalmazók Egyesülete által hozzáférhetővé tett 2021-es becsült adatok szerint itthon a top 50 produkcióra 5,3 millióan voltak kíváncsiak, míg tavalyelőtt – a zárvatartások miatt – a legnépszerűbb előadásokat mindösszesen 224,7 ezren tekintették meg filmszínházban. A 2019-es évvel nem érdemes összehasonlítani ezeket a számokat, hiszen akkor 10,86 millió nézőt vonzott az ötven leglátogatottabb alkotás.

A bevételek hasonlóan alakultak. 2019-ben 16,1 milliárd forintot hozott a top 50, 2020-ban 320 milliót, míg tavaly 8,4 milliárdot. Szó, mi szó, a múlt esztendőben bebizonyosodott, hogy jó filmekre idehaza is szívesen ülnek be az emberek, még akkor is, ha éppen kockázatos részt venni tömegrendezvényeken. Azt is hozzá kell tenni, hogy a nagy üzemeltetők a tavasz végén, a nyár elején nyitottak ki, ami számottevően meghatározta a teljes piacot. Ebből a szemszögből nézve azt lehet mondani, hogy nálunk a mozinak továbbra is igen nagy a tömegszórakoztatási ereje a streamingszolgáltatókkal szemben.

A 2021-es év is a Marvel stúdióról szólt a moziiparban, annak ellenére, hogy a Pókember-szériához kapcsolódó (itthon októberben bemutatott) Venom 2. forgalma nem volt acélos.

A 110 millió dolláros költségvetéssel készült film kevesebb mint 500 milliós bevételt ért el világszerte. Ám decemberben robbant be a Pókember: Nincs hazaút című produkció, amely a 200 millió dolláros büdzsére 1,6 milliárdot hozott rendkívül rövid idő alatt. Nem mellesleg ez az alkotás lett idehaza a legnézettebb: 436 ezren voltak kíváncsiak rá. A moziknak 764,3 millió forintos forgalmat jelentett. Ez elmarad ugyan a korábbi Marvel-filmek eredményétől – a Bosszúállók: Végjáték például egymilliárd forint felett teljesített –, de tavaly még valóban nem tért vissza az a mozizási kedv, amely a 2019-es esztendőt jellemezte. Ettől függetlenül Pókember legújabb kalandja a Marvel mellett a Sonynak is az egyik legsikeresebb vállalkozása – egyetlen filmjével sem ért el ekkora bevételt, még a James Bond-széria nagyon nézett Skyfalljával sem.

A második leglátogatottabb produkció a 007-es ügynök további megpróbáltatásairól szóló lett.

Ennek bemutatóját többször is elhalasztották a járvány miatt. Nálunk valamivel több mint félmilliárd forintos bevételt generált a 250-300 millió dolláros költségvetésű film, amely világszinten bőven 700 millió dollár feletti összeget hozott. Itthon csaknem 305 ezren voltak rá kíváncsiak. A harmadik a már emlegetett Venom 2. lett 456,5 millió forintos forgalommal és közel 278 ezer nézővel.

Az első hat legnézettebb film majd mindegyike sci-fi vagy fantasy, és olyan pszeudovilágban játszódik, ahova a nézők szívesen menekülnek, amellyel boldogan azonosulnak. Ez pedig azt mutatja, hogy közel sem áldozott le a Marvel-logikának, annak ellenére sem, hogy a nagy filmrendezők már szívesen megszabadulnának a szuperhős-produkcióktól, és hagyományosabb történeteket vinnének vászonra tradicionális képi megjelenítéssel, jóval kisebb költségvetéssel, mint az említett három produkcióé.

A teljes cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható.

(Borítókép: Marvel)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink