PM: az uniós források kifizetését nem lehet más ügyekkel összekapcsolni

Hírek Figyelő
Magyarország veszélyes precedensnek tartja, hogy a hazánknak járó uniós források kifizetését más, azoktól teljesen független ügyekhez kössék – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozását követően Brüsszelben. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar helyreállítási terv tartalmát minden tagország támogatja, így év végéig megtörténhet a hivatalos jóváhagyás.

Jelentős előrelépés, hogy a Bizottság másfél év után nemcsak pozitívan értékelte a Nemzeti Helyreállítási tervet, hanem lényegében jeles osztályzattal látta el. Ugyanakkor három operatív programnál a bizottság fenntartja a kifizetés felfüggesztésére vonatkozó szeptemberi javaslatát, annak ellenére, hogy a kormány a Bizottság által kért 17 ügyben maradéktalanul teljesítette a novemberig vállalt kötelezettségvállalásait – jelentette ki Varga Mihály.

Mint mondta: sajnos időről időre felbukkannak olyan nyilatkozatok, amelyek a kifizetéseket azoktól teljesen független ügyekben a magyar álláspont megváltoztatásához kötnék. Ezek közé tartozik az Ukrajna finanszírozását célzó közös uniós hitelfelvétel terve, amelynek során a Bizottság 18 milliárd euró hitelt venne fel a nemzetközi pénzpiacokról – ismertette a tárcavezető.

A magyar pénzügyminiszter leszögezte: a járvány alatt Magyarország már hozzájárult egy uniós hitelfelvételhez a pandémia utáni gazdasági helyreállítás előmozdítása érdekében, de rosszak a tapasztalataink, ezért újabb közös hitelben nem kívánunk részt venni. Magyarország ugyanakkor készen áll Ukrajna további megsegítésére, de kizárólag kétoldalú megállapodás keretében, azaz mi nem felveszünk, hanem adunk hitelt, méghozzá saját erőből, az Ukrajnával közösen meghatározandó konkrét célokért – tette hozzá kiemelve, hogy az ehhez szükséges forrás rendelkezésre áll a magyar költségvetésben.

Varga Mihály emlékeztetett: Magyarország már több mint egymillió ukrajnai menekültet fogadott és 31 milliárd forint fordított a háború sújtotta ország támogatására. A pénzügyminiszter a globális minimumadóról szólva hangsúlyozta: Magyarországon az egyik legalacsonyabb, 9%-os a társasági adó kulcsa, amelyet a globális minimumadóra vonatkozó nemzetközi törekvések szerint 15%-ra kellene emelni. Az adóemelés magyar munkahelyek megszűnésével és a versenyképesség romlásával is járna, ezért Magyarország nem támogatja a globális minimumadó emelését. Magyarország elutasítja, hogy e két kérdésben képviselt magyar álláspont megváltoztatásához kössék a nekünk járó uniós források ügyét.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink