Pluszpénz időseknek és fiataloknak Szerbiában

Hírek Moszkovits János

A csaknem 1,7 millió nyugdíjasnak az 5,5 százalékkal megemelt időskori járandóságát és még 20 ezer dinárt (60 ezer forintot) utalta ki az állam a napokban.

A Szerbiában alkalmazott svájci indexálás szerint a nyugdíjakat fele-fele arányban hangolják össze az infláció növekedésével és a kiskereskedelmi árak alakulásával, és a kiigazítást minden év elején végzik el. Tavaly az átlagnyugdíj mintegy 90 ezer forintnyi dinár volt, úgy hogy már a múlt év elején 5,9 százalékos emelést hajtott végre a kormány, és a járványhelyzetre való tekintettel az idősek többször részesültek egyszeri segélyben. Ilyen állami támogatás érkezik most is, írja a magyarszo.rs. Az újvidéki portál idézi Siniša Mali pénzügyminisztert, aki szerint a mostani 60 ezer forintnyi támogatást is beleszámítva a nyugdíjak az idén valójában 11,2 százalékkal nőttek.

A koronavírus-járvány miatt két év alatt, tavaly novemberig több mint 46 ezerrel kevesebb nyugdíjas élt az országban, mint 2019 végén.

Az állami nyugdíjbiztosító adatai szerint 2014-ig folyamatosan növekedett a nyugdíjasok száma (abban az évben csaknem 1,74 millió volt), majd lassú csökkenés következett, aztán a világjárvány utóbbi két évében a fogyás súlyos méreteket öltött, tavaly novemberben 1.661.711 nyugdíjast tartottak számon Szerbiában.

Ami a fiatalok (16 és 30 év közöttiek) támogatását illeti, az idén csaknem 1 millió 20 ezren kaptak egyszeri 100 eurós segélyt, de Aleksandar Vučić köztársasági elnök bejelentette, hogy májusban vagy júniusban még egyszer ugyanekkora összegben részesülnek.

Továbbra is támogatni szeretnénk a fiatal polgárokat, serkenteni a fogyasztást és a beruházásokat annak érdekében, hogy a gazdasági növekedést magasabb szintre emeljük

– fogalmazott az államfő abban a meggyőződésben, hogy a jelenlegi hatalom folytatja a kormányzást az április 3-i államfői és parlamenti választások után. Azt mondta: bízik abban, hogy a következő kormány alatt az átlagfizetés eléri az 1000 eurót, az átlagnyugdíj pedig az 500 eurót. „Egyedül egy világválság akadályozhat meg minket ennek elérésében” – tette hozzá. Szerbiában 2011 óta az átlagbér 78 százalékkal emelkedett, jelenleg 610 euró.

Mint említettük, Szerbiában nem ez az első alkalom, hogy a kormány készpénzt oszt ki a lakosság körében. Először 2020 áprilisában 35 eurót kaptak a nyugdíjasok, utána pedig szintén az idősek és a szociálisan veszélyeztetett emberek kaptak 100 eurót, majd a teljes munkaképes felnőtt lakosság. Összesen mintegy hatmillió fő, teljes 6,9 milliós népességből. A lakosság készpénzes támogatását már a kezdetekben élesen bírálta a Költségvetési Tanács.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink