Pluszforrást biztosít a kormány a kórházak adósságrendezésére

Hírek vg.hu
Tavaly az egészségügyi intézmények a lejárt kötelezettségállományaik csökkentése érdekében több mint 90 milliárd forint összegű támogatást kaptak – közölte a Világgazdaság.

Az egészségügyi kiadások is jelentősen megnőttek, azonban a kormány elkötelezett a kórházak likviditási problémáinak mielőbbi rendezésében, ezért fogadta el a belügyminisztérium javaslatát a működési támogatás biztosításáról – fogalmazott a minisztérium.

Az elfogadott javaslat alapján 63,4 milliárd forint működési támogatást kapnak a járó-és fekvőbeteg ellátást nyújtó állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló egészségügyi szolgáltatók, továbbá a felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központok. A működési támogatást április 30-ig utalványozza az egészségügyi szolgáltatók részére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a kiegyenlítés feltételeit a kormányrendelet tartalmazza.

Tavaly novemberben az egészségügyi intézmények lejárt kötelezettségállományának csökkentése érdekében több mint 90,2 milliárd forint összegű támogatás kifizetésére került sor. „Be kell vállalni, hogy felszámoljuk a trükközést!” – jelentette ki korábban az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter.

Az egészségügyért felelős államtitkár a trükközésre, a körbefoglalkoztatásra példaként említette azt az orvost, akinek egy hónapra 63 napnyi munkaórát számoltak el, aminek fejében tízmilliós fizetést vett fel. A trükközés és a 108 milliárd forintnyi lejárt kórházi adósságállomány kapcsán a Világgazdaság megkereste a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökét, Velkey Györgyöt, aki elmondta, hogy miközben vannak nyilvánvaló kihágások a rendszerben, és olyan szereplők is, akik trükköznek, de a nagy többség túlmunkával, becsületesen, a betegek érdekében rengeteg pluszterhet vállalva dolgozik.

Fotó: Pixabay

Ezek is érdekelhetnek

További híreink