Pluszforgalmat remél a Duna House

Hírek figyelo.hu
A Duna House esetében is a részvényforgalom felfuttatása volt a cél, amikor a törzsrészvények tizedeléséről döntöttek. Nagy kérdés, hogy a járványhelyzet nyomán megváltozott befektetői környezetben mekkora hatása lesz a lépésnek.

Augusztus 3-án, hétfőn indul a kereskedés a Duna House átalakított, új törzsrészvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén – derült ki az ingatlanközvetítő vállalat közleményéből. A cég vezetése még a járványhelyzet tetőzésekor, áprilisban közgyűlési hatáskörben eljárva döntött arról, hogy tizedelik a társaság papírjait. Ezzel az eddigi 50 forint névértékű részvények helyét 5 forintos értékpapírok veszik át, az összesített részvényszám pedig értelemszerűen a tízszeresére, 34,3 millió darabra növekszik.

A társaság igazgatósága most azt közölte, hogy az átalakítás értéknapja augusztus 5. lesz, ekkor auto­matikusan a fordulónapi záróállapot alapján minden, az átalakuló sorozatba tartozó törzsrészvény után tíz darab új sorozatba tartozó papírt írnak jóvá. Schilling Dániel, a Duna House gazdasági igazgatója a Világgazdaságnak a felaprózás céljáról korábban úgy nyilatkozott, hogy az „a várakozások szerint a kisebb címletű részvények miatt növelheti a tőzsdei forgalmat, viszont nehéz megbecsülni, milyen mértékben érvényesülnek majd a várt pozitív hatások a járványhelyzet nyomán megváltozott befektetői környezetben”.

A Duna House a tőzsdére lépése óta először alakítja át ily módon a részvényeit, aminek lehetőségére a cég már az április közepétől hatályos alapszabályában is utalt.

A vállalat igazgatóságában a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés közepette sem merült fel a részvények felosztásának elhalasztása, igaz, a változtatást inkább csak technikai jellegű lépésként értelmezte lapunknak korábban Gaál Gellért, a Concorde elemzője.

Tavaly több társaság is élt a törzsrészvények átalakításával. A BIF és a 4iG már másodszor osztotta fel a papírjait. A BÉT blue chipjei közül a Richter Gedeon, a Mol és az OTP is határozott már a részvények felaprózásáról.

További részletek a Világgazdaság pénteki számában!

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink