Plázázni indult a medve Brassóban, Tusnádon a temetőt dúlták fel

Hírek

Anyamedvét láttak három boccsal kedd reggel 7 óra körül Brassó határában, egy forgalmas bevásárlóközpont mellett – írja a kronika.ro erdélyi magyar portál. Hírügynökségi jelentések szerint egy buszsofőr megállt és felvette a közelben tartózkodó gyalogosokat, hogy ne legyenek kitéve egy esetleges támadásnak. Múlt pénteken egy 28 éves férfira támadt medve a Brassó megyei Herszény (Hârseni) településen, szombaton és hétfőn pedig a brassópojánai Postăvarul menedékházba próbált behatolni egy nagyvad. Rolf Truetsch, a létesítmény gondnoka telefononkért segítséget. Kedden összeül a Brassó megyei katasztrófavédelmi bizottság, amelynek napirendjén az egyre szaporodó medvetámadások szerepelnek.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanácselnök újból Bukaresthez fordult. Levélben kérte Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert, hogy engedélyezze a megyében élő medvék kilövését. Az Agerpres hírügynökség szerint a székelyföldi elöljáró a tusnádfürdői temetőben készített fényképekkel illusztrálta a székelyföldi medvehelyzetet. A település környékén élő medvék ugyanis feldúlták a halottak napjára virágokkal és mécsesekkel díszített sírokat. Borboly Csaba a levélben megemlítette: Tusnádfürdőn egyre kevésbé elviselhető a medvék jelenléte. Hozzátette: ebben az évben Hargita megyében 15 ember esett medvetámadás áldozatául, és noha a helyi vadásztársaságok hetven veszélyes nagyvadat azonosítottak, a minisztérium csak hat medve kilövését engedélyezte. Domokos László a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója az Agerpresnek elmondta: a megyében összesen 73 medve és 12 farkas kilövésének az engedélyezését kérték, és a minisztérium mindeddig csak hat medve kilövését engedélyezte. Hozzátette, hogy az év eleje óta 344 esetben érkezett bejelentés az ügynökséghez vadállatok okozta károkról, a bejelentések 80 százaléka medve, 15 százaléka farkas, öt százaléka pedig más állat kártevésére vonatkozott.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium tavaly a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. A székelyföldi károsultak tiltakozásai nyomán szeptember elején a minisztérium 140 veszélyesnek talált medve és 97 farkas kilövését vagy áttelepítését tette lehetővé, de minden egyes kilövési vagy áttelepítési kérelmet a minisztériumnak kell jóváhagynia – emlékeztet a kronika.ro. Egy héttel ezelőtt a bukaresti tárca az MTI kérdésére azt közölte, hogy eddig 23 medve kilövését hagyta jóvá, tízet Kovászna megyében és hetet Hargita megyében. Az év eleji állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink