Plakáttörvény: nem lehet más a szocialista politika

Hírek
Miközben az MSZP megint csak szerencsétlenkedett a plakáttörvény kapcsán, a Fidesz ismét kreatív üzemmódba váltott, feles szabályozással fogadta el a parlamentben a szabályozást.  

Napok óta csak arról szólt a politikai közbeszéd, hogy a szocialisták mennyire elbénázták a plakáttörvényes lépéseiket, Botka László pedig lealázta Tóth Bertalant, aki dúlfa-fúlva rá is csapta az ajtót.

Történt, hogy a frakcióvezető a múlt héten büszkén bejelentette, nekik is van törvénytervezetük, amelyben van hasonlóság a Fidesz elképzeléseivel. Meg is kezdődtek az egyeztetések, a kormánypártban már múlt pénteken arról beszéltek, lesz megegyezés a szocikkal. Tóthot tehát előre küldték a közelharcban, de a csapat Botka dörgedelmes parancsára időközben elsomfordált mögüle, egyedül maradt a csatatéren. Ennyit az MSZP politikusainak egymás iránti bizalmáról és a miniszterelnök-jelölt közösségi szelleméről. Lefogadom, hogy Tóth örökre megjegyzi magának Botka elvtárs kedvességét.

Tehát miközben a szocik egyet előre, kettőt hátra lépdeltek és egymást aprították, a hét elejére világossá vált, az MSZP – öngyilkos módon – nem lesz partner egy olyan törvény megszavazásában, amely a Jobbikkal szemben leginkább az ő érdekeiknek felelt volna meg. Hiába, a politikára legkevésbé a logika szabályai az igazak. Azt most is felülírta Botka “fundamentális ellenzékisége" – azaz mindent csípőből elutasít, amit a Fidesz kezdeményez -, annak érdekében, hogy Orbán Viktorral szemben saját politikai arcélét erősítse.

Hogy a történet még színesebb legyen, a Fidesz-KDNP a Törvényalkotási bizottság ülésén módosító javaslatként értelmezte azokat az e-mailen érkezett szocialista indítványokat, amelyeket Tóth Bertalan a korábbi, ötpárti egyeztetésre küldött meg. Hogy ne csak Botka pofozza tehát Tóthot, kapott egy sallert a Fidesztől is. Nehéz dolog lehet a frakcióvezetés, de ennyire?

De nézzük, hogy mit tett a Fidesz: ahogy nyilvánvalóvá vált, hogy semmiképp nem lesz meg pénteken a kétharmados többségük, ismét kreatív eszközhöz nyúltak, hiszen feles szabályozással vitték át akaratukat a rendkívüli parlamenti ülésen. Új eljárásban, a településkép védelméről szóló törvény módosításával szigorították a politikai plakátok kihelyezését. Így annak hatályba lépése után a Jobbiknak és Simicska Lajos cégeinek már nem éri meg a nyomott áron történő plakátolás. A listaártól csupán az uniós nyílt eljárás szerint lefolytatott beszerzéssel lehet eltérni. Egy-egy jogellenes hirdetés után százötvenezer forintos bírságot kellene fizetniük. Amennyiben erre az Alkotmánybíróság is rábólint, Simicskának nem lesz olyan jó biznisz a Jobbik ilyen jellegű támogatása.

Összegzésképp: miközben a szocik teljesen fölöslegesen végigszerencsétlenkedték az elmúlt hetet, a Fidesz cselekedett. Nincs ebben semmi új, hiszen immár évek óta ez megy. Újra bebizonyosodott, Botkával sem lehet más a szocialista politika.

Borítókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink