Plágium miatt megbukott egy román miniszter

Hírek Moszkovits János
Szerdán jelentette be Florin Roman, a bukaresti kormány kutatásért és digitalizációért felelős minisztere, hogy lemond a húsz napja betöltött tisztségéről.

Egy nappal korábban Nicolae Ciucă miniszterelnök felszólította, hogy tisztázza a vele kapcsolatban felmerült plágiumvádakat. Florin Romanról azt írta a Libertatea bulvárlap, hogy a bukaresti Titu Maiorescu Egyetem pszichológia tanszékén 2012-ben megvédett mesteri disszertációjának a jelentős részét a forrás megjelölése nélkül másolta egy temesvári egyetemi jegyzetből, még az eredetinek az illusztrációit és a hibáit is átvette. Roman azzal magyarázta az egyezést, hogy az előre megadott bibliográfia alapján írta a dolgozatot, a disszertáció végén pedig a források között feltüntette a művet.

Nem ez az egyetlen gond Roman szakmai életrajzával, írja a kolozsvári kronikaonline.ro: az önéletrajzában azt tüntette fel, hogy a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem közgazdasági karán könyvelésből is szerzett diplomát, az intézmény rektora közölte,

Roman nem volt az egyetem hallgatója.

Mindössze egy, az egyetem kötelékébe tartozó, de akkor még nem akkreditált (gyulafehérvári) főiskolai karon szerzett bizonyítványt.

Elszabadultak a rezsiárak Romániában

(Borítókép: Getty Images)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink