Plácido Domingóval nyit a felújított Operaház

Hírek Sz. H.
Gálakoncerttel, Erkel Hunyadi László című operájának ősváltozatával és MacMillan Mayerling című balettjével ünneplik, hogy öt év után ismét felgördülhet a függöny a felújított Ybl-palotában. A több napos nyitófesztivál legnagyobb sztárja kétségtelenül a 140 éves műemléképület.

A szombat esti nyitókoncertet megelőzően már 11-én és 12-én is tartanak diákpremiereket, a Hunyadi László ősváltozatával vasárnap, MacMillan Mayerling című balettjével hétfőn várják a közönséget, március 15-től pedig látogatói túrákon is megismerkedhetnek az érdeklődők az akusztikailag is megújított Ybl-palotával.

A holnapi Újranyitógálán elhangzik többek közt Dohnányi ritkán hallható Ünnepi nyitánya, illetve részleteket adnak elő Kodály Háry Jánosából és Seregi A makrancos Kata című balettjéből. A magyar szerzők művei mellett magyar tematikájú darabok is megszólalnak: Berlioz Rákóczi-indulója, Brahms 5. magyar tánca és ifj. J. Strauss Éljen a magyar! című darabja, amelyeket az eseménysorozat egyik sztárvendége, Plácido Domingo dirigál.

Március 13-án több mint 90 év után ismét színpadon mutatja be a Hunyadi László ősváltozatát az Opera. Az előadás főbb szerepeit Brickner Szabolcs, Kolonits Klára, Pataky Dániel, Miklósa Erika, Bretz Gábor, Palerdi András, Balga Gabriella és Erdős Attila alakítja. Március 14-én a Magyar Nemzeti Balett veszi birtokába az Operaház színpadát, a Mayerling című neoklasszikus kosztümös balettprodukció színpadra állításával.

A premiereket követően, március 15-én újraindulnak a házon belüli vezetett túrák. A nemzeti ünnepen 10 óra 30 perc és 16 óra 30 perc között másfél óránként indulnak a közönségforgalmi terekben vezetések magyar és angol nyelven. Érdemes a hosszú hétvégi programok közé beilleszteni a sétát, de természetesen később is lesz lehetőség bebarangolni az Andrássy úti palota eredeti tervek szerint megújított tereit, amelyeken több száz szakember dolgozott az elmúlt öt évben.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink