Pert nyert a Mol a horvátokkal szemben

Hírek Sz. Cs.
A magyar olajtársaságnak adott igazat a washingtoni választottbíróság a Mol–INA-ügyben indított eljárásban – derül ki a vg.hu összeállításából.

A Mol megnyerte a Horvátországgal szemben indított, a washingtoni választottbíróság előtt zajló pert – írja a Vecernji list cikke alapján a vg.hu. A horvát lapnak több forrása is megerősítette az információt. Az ítélet alapján a magyar olajtársaság kamatokkal együtt 250-300 millió dollár – jelenlegi árfolyamon 100-120 milliárd forint – kártérítésre számíthat. Ez lényegesen kevesebb annál az egymilliárd dolláros követelésnél, amelyet a Mol eredetileg támasztott a horvát kormánnyal szemben. A Vecernji list értesülései szerint az ICSID elutasította Horvátország korrupciós vádjait is, amely feltételezés szerint a Mol vesztegetéssel szerezte volna meg az irányítói jogokat az INA horvát olajtársaság felett. Az ügyben korában Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélték Horvátországban, a Mol vezetőjét, Hernádi Zsoltot pedig két év büntetésre ítélte a horvát igazságszolgáltatás. A Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletet tavaly októberben a helyi Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyta, az ítélet ellen Hernádi a horvát alkotmánybírósághoz fordult.

A bíróság honlapján az ítélet és az indoklás szerda délelőtt még nem szerepelt, csupán az ítélethirdetés időpontja tegnapi, azaz július 5-i dátummal. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Molt, reakciójukkal frissítjük cikkünket.

További részletek a vg.hu-n.

Borítókép: Teknős Miklós

Ezek is érdekelhetnek

További híreink