Percek alatt elfogyhat a százmilliárd forint

Hírek Figyelo.hu
A csarnoképítés és a nagy értékű termelő-gyártó berendezések beszerzése lehet a Ginop Plusz 1.2.1 slágere, a versenyfutás hétfő reggel indul a támogatásokért.

Nem túlzás azt állítani, hogy hosszú hónapok óta várt pillanat érkezik el hétfő reggel nyolckor: ekkortól lehet beadni a támogatói kérelmeket az új, 2021-2027-es uniós ciklus tömegpályázatán, a Ginop Plusz 1.2.1-ben.

A konstrukció három szakaszban összesen 200 milliárd forintot bocsát a mikro-, kis- és középvállalkozások rendelkezésre beruházási célra, az első körben 100 milliárd forint a tét.

Óriási az érdeklődés Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check (ECC) Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője szerint. A VG-nek nyilatkozó szakember úgy látja, reális esély van arra, hogy a Versenyképesség növelő támogatási program (VNT) tavaly szeptemberi és novemberi köréhez hasonlóan akár negyedórán belül megteljen a keret. Újítás, hogy most amint a keret 130 százalékára, azaz jelen esetben 130 milliárd forintra érkezik igény, automatikusan bezárul a kapu.

A hétből négy régióban, ezáltal a 19-ből 12 megyében 70 százalékos támogatási intenzitás érhető el a fejlesztési projektekhez, s ez önmagában garancia a tömeges keresletre

– hívta fel a figyelmet az ECC ügyvezetője. Bár Budapest ebből a körből is kimarad, Pest megye nem, a központi régió fejlettebb, illetve fejletlenebb részein a beruházások 45, illetve 55 százaléka mögött állhat támogatás. Továbbá a Közép- és Nyugat-Dunántúlon is 55 százalék az irányadó, mindenütt másutt (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl) 70 százalék. Mivel a projektek 70 százaléka ingatlanberuházás is lehet, a kkv-szektor számtalan szereplője tervez csarnoképítést Tóth Ádám Ferenc szerint, emellett pedig a nagy értékű termelő-gyártó berendezések is slágernek számítanak. Utóbbi téren nagy a szórás, példaként a lézervágót ugyanúgy felhozta, mint a műanyag fröccsöntőt vagy az ofszet nyomdagépet. Az ECC ügyvezetője szerint mivel az értékelési szempontok között 10-10 pont jár a tanácsadásra, képzésre, illetve a megújuló energia használatára is, ezért számottevő aktivitás várható ezeken a területeken.

Az adott vállalkozás létszámadata határozza meg a támogatást, a kiíró hat különböző kategóriát különített el.

Az elszámolható összköltség 3-tól 9 főig, 99 millió forint, 10-től 49-ig 299 millió, 50-től 99-ig 449 millió, 100-tól 149-ig 599 millió, 150-től 199-ig 749 millió, 200-tól 249 főig pedig 899 millió forint. A felsorolásból is látható, hogy a versenyszféra legparányibb szereplői ugyanúgy labdába rúghatnak, mint a már technológiailag fejlett, tőkeerősnek mondható középvállalatok. Az indulás feltétele mindössze egy lezárt üzleti év, pályázhatnak gazdasági társaságok és kettős könyvvitelt vezető egyéni vállalkozók, továbbá olyan egyéni cégek, amelyek nem tartoznak a kata hatálya alá.

A támogatás egyaránt fordítható:

  • technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzésére,
  • infrastrukturális és ingatlanberuházásra,
  • tanácsadási és képzési szolgáltatások igénybevételére,
  • eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licencre,
  • gyártási know-how beszerzésére,
  • megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására,
  • valamint az információs technológia-fejlesztésre.

A Ginop Plusz 1.2.1 kapcsán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a gazdaság újraindításában is számítanak a magyar mikro-, kis- és középvállalkozásokra, amelyek a koronavírus-járvány alatt is helyt álltak, munkát és megélhetést adva a magyar családoknak és munkavállalóknak. A vállalkozói visszajelzések alapján újdonság, hogy a pályázati űrlap kitöltése már a pályázat benyújtásának kezdete előtt 10 nappal megkezdhető, amellyel így a folyamat egyszerűbbé, a benyújtás pedig gyorsabbá válhat.

Vitályos: átlátható és hatékony az EU-s források felhasználása

(Borítókép: Lightspring, PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink