Pénzmosással vádolják a patinás svájci bankot

Hírek D. GY.
Az ügyészek szerint a Credit Suisse (CS) közreműködött a bolgár maffia kábítószer bevételeinek tisztára mosásában. 

A svájci bankok közül a CS az első, amelyet pénzmosás vádjával fognak perbe, az 500 oldalas vádirat szerint 2004 és 2008 között a bankház nem válaszolt kielégítően az általa kezelt pénzek forrására, valamint nem ellenőrizte megfelelően klienseit. Köztük a korábbi profi birkózóét, Evelin Banevet, aki egyike volt a legnagyobb hálózatot üzemeltető európai kokaincsempészeknek. Az ügyészek 42 millió euró büntetés kiszabását kérték a svájci pénzintézetre.

A vád szerint egy időközben a banktól távozott CS alkalmazott rendszeresen találkozott Banevvel, s ezek alkalmával a maffiától több mint 500 ezer euró készpénzt vett át. Az egyik ilyen személyt egyébként 2005-ben egy étterem parkolójában lőtték le. A vádak szerint “erős volt a gyanú, hogy a pénz törvénytelen cselekedetekből származott”. A CS természetesen tagadja a vádakat és meg van győződve korábbi alkalmazottja ártatlanságáról. A svájci törvények értelmében az alkalmazott nevét egyelőre nem lehet nyilvánosságra hozni.

Banevet egyébként 2017-ben Olaszországban kábítószer csempészetért, 2018-ban Bulgáriában pénzmosásért ítélték el. A mostani svájci ügyben nem szerepel a vádlottak listáján. Eltűnése után tavaly Ukrajnában tartóztatták le, Románia és Bulgária egyaránt kéri a kiadatását.

Az ügy hordereje nehezen túlbecsülhető, hiszen a 166 éve alapított CS szinte nemzeti intézménynek számít Svájcban. Az utóbbi időben azonban több botrány is megtépázta a patinás pénzintézet hírnevét. Az alpesi országban ez lenne az első eset, hogy helyi bankot ítél el egy helyi bíróság. Tavaly decemberben fordult elő először az is, hogy egy külföldi bankot, az Abu-Dhab-i érdekeltségű Falcont pénzmosás vádjában bűnösnek talált egy svájci bíróság.

(Borítókép: SEBASTIEN BOZON, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink