Pénteken meglehet a négymillió beoltott itthon

Hírek figyelo.hu

Az oltásoknak köszönhetően radikálisan csökkent a fertőzöttség, és a halálozás is mérséklődött

– mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. Hozzátette, több mint több mint 4,5 millióan regisztráltak vakcináért, és aki most regisztrált, nagy eséllyel egy héten belül megkaphatja az oltást. A miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy

5 millió beoltott elérése után – várhatóan május 10 után – engedélyeznék újra a lakodalmak, családi összejövetelek megtartását.

Az Orbán-kormány a beoltottsági számokhoz kötötte a könnyítéseket:

3,5 millió beoltott elérése után a teraszok és a kerthelyiségek reggel öt óra és este fél tíz között ismét nyitva vannak.

Véglegesítették az új szabályokat tartalmazó rendeleteket is, melyek akkor lépnek életbe, ha a beoltottak száma eléri a 4 milliót. Pénteken várhatóan a következő intézkedések lépnek életbe:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (védettségi igazolványuk felmutatásával) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egyéves bezárással is sújtható.

A miniszter elmondása szerint a magán és családi rendezvényekkel kapcsolatban fennmaradnak a korlátozások, 5 millió oltás elérése után lehet esküvőket tartani, amely meglátása szerint május harmadik hétvégéjén érhető el.

Gulyás Gergely elmondása szerint tegnapi ülésén a kormány felhatalmazta a külügyminisztert, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a vakcinaigazolvány elfogadásáról, így a partnerországokban a védettségi igazolványhoz fűződő jogokat ugyanúgy elismerik majd, mind Magyarországon.

A brüsszeli tárgyalásokról elmondta, a kormány tárgyalt az EU helyreállítási alapjáról, és a vissza nem térítendő támogatást teljes egészében fel fogja venni, és projekt alapon egyedi döntés esetében lesz lehetőség a hitel felvételére is. A kormány úgy gondolja, hogy a válságkezelést minél kisebb eladósodás mellett kell végrehajtani. Az unió 27 tagállamából 21 nem veszi fel a hitelt, vagy legalább is nem rögtön, és csak 3 ország döntött az azonnali hitelfelvétel mellett.

A friss adatok szerint a beoltottak száma 3 870 222 fő, közülük 1 822 655 fő már a második oltását is megkapta. 2584 az új fertőzöttek száma. Meghalt 186 beteg, így az elhunytak száma 27 358 főre emelkedett. 5554 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen.

(Borítókép: Lódi Brigitta háziorvos nyugdíjas páciensei adatait egyezteti, mielőtt beoltja őket a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával kecskeméti rendelőjében 2021. április 29-én. (MTI/Ujvári Sándor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink