Peng Li-jüan: bemutatjuk Hszi Csin-ping feleségét

Hírek vg.hu
Szerda este Magyarországra érkezett a kínai elnök. Hszi Csin-pinget nemcsak négyszáz fős delegáció kíséri, hanem a felesége is. Peng Li-jüan kevéssé ismert Magyarországon, pedig egy igazi popsztár, aki még a férjénél is híresebb. Bemutatjuk, hogyan ismerték meg egymást, és miért tölt be nagyon fontos szerepet a kínai elnök felesége.

Immáron az is hivatalos, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó, valamint Hszi Csin-ping és felesége, Peng Li-jüan közös ebéden is részt vesznek.

Vitályos Eszter kormányszóvivő szerint az ebéden valószínűleg egy fontos közös pont, a sport szeretete is szóba fog kerülni, hiszen a kínai elnök is nagy futballrajongó hírében áll, és a kedvencei között szerepel a tokaji bor is. A Blikk információi szerint Orbán Viktor díszvacsorán is vendégül látja Hszi Csin-pinget. A menü főként tradicionális fogásokból áll majd, a kínai vendég ugyanis szereti megkóstolni a helyi specialitásokat.

Ki a felesége a kínai elnöknek?

A kínai first lady, vagy ahogy Kínában nevezik, az első dáma egy hazájában általánosan ismert énekesnő, aki túlzás nélkül megreformálta a kínai elnöki feleségek mozgásterét: hozzá hasonló elnökfelesége még nem volt Kínának.

A Mao utáni kínai kommunista hatalom szertartásrendjében ugyanis az első dámák a háttérben maradnak, Peng Li-jüan azonban eleve kivételt jelentett a kínai első hölgyek sorában. Elődei ugyanis nem voltak ismert személyiségek, Peng asszony viszont mindmáig országos hírnek örvendő sztárénekes.

A vezérőrnagyi rangot is viselő Peng Li-jüan a Le Monde korábbi jellemzése szerint igazi popsztár. „Egész életében a kaszárnyákat járta, a közkatonáknak és a tiszteknek énekelt. Repertoárja kizárólag katonai és hazafias dalokból áll, és vitathatatlan tehetséget árul el a magas hangok és a tremolók terén” – fogalmazott a tekintélyes francia lap. Hszi Csin-ping felesége még ellenséges tűzben is helytállt: 1984-ben, a második kínai–vietnámi háborúban a Laosan-hegyi csata idején ő volt az egyetlen énekesnő, aki a helyszínre utazott, hogy lelkesítse a csapatokat és ott harcoló saját testvérét.

Az énekesnő a 2008-as szecsuani földrengés idején is a helyszínre utazott, hogy javítsa az ország és a mentésre kivezényelt harcosok hangulatát. Amikor megtudta, hogy hat őrt álló katona a szolgálata miatt nem mehetett el a koncertjére, felkereste őket, és külön nekik elénekelt egy dalt. Ugyancsak elmaradhatatlan szereplője volt a kínai holdújévet celebráló nagy gálaesteknek is. Mindezen túl Peng Li-jüan UNESCO-nagykövetként is sokat tett a tébécés és az AIDS-betegekért.

Szerelem első látásra: hogyan ismerte meg egymást Hszi Csin-ping és Peng Li-jüan?

Még 1986-ban találkoztak egy közös barátjuk útján. Az akkor 24 éves Peng már híres volt, a 33 éves Hszi pedig Hsziamen, egy jelentős kikötőváros alpolgármesteri tisztségét töltötte be. Ennél azonban fontosabb, hogy egy vörös herceg fia, hiszen apja, Hszi Csung-hszün befolyásos pártvezető, a történelmi gárda tagja volt. Korábbi feleségétől elvált, és amikor először beszélgetett az énekesnővel, egy óra alatt eldöntötte, hogy őt fogja feleségül venni.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Yoan Valat

Ezek is érdekelhetnek

További híreink