Pécsi ortopéd szakorvos a magyar űrhajósjelöltek között

Hírek H. Z.
Kétszáznál több pályázóból mintegy kéttucatnyian maradtak bent az Európai Űrügynökség és a HUNOR program szigorú szűrővizsgálatain, melynek végeredményeként a tervek szerint 2024-ben magyar űrhajós juthat el a Nemzetközi Űrállomásra. Köztük van Schlégl Ádám egyetemi tanársegéd, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Ortopédiai Klinikájának a szakorvosa is – közölte a PTE.

A 2021-ben indult, mintegy 100 millió dolláros HUNOR (Hungarian to Orbit) magyar program során a kozmoszban megvalósítandó tudományos projekt mellett kiválasztják azt a magyar kutatóűrhajóst is, aki a tervek szerint 2024-ben elindulhat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) egy hozzávetőlegesen egy hónapos küldetésre.

A leendő asztronauták jelentkezését 2022. január 31-ig várták: több mint 240 érvényes pályázat futott be, az első értékelést követően pedig 100-an haladhatták tovább a kiválasztási folyamatban, onnan pedig a csapat mintegy fele a következő szűrőhöz. Mostanra mintegy kéttucatnyian maradtak, köztük van Schlégl Ádám egyetemi tanársegéd, klinikai szakorvos is. „Már az első lépcsőfok, az online teszt kitöltése előtt volt egy komoly szűrő, mely alapkövetelményként határozott meg fizikai adottságokat az aspiránsok esetében. Akik megfeleltek, azok belefoghattak az online tesztbe, melyen a válogatáshoz minimálisan szükséges készségek és képességek meglétének felmérése zajlott” – idézte Schlégl Ádámot közleménye.

Úgy fogalmazott: „A világűrbe kijutni talán az egyik legnagyobb kaland, a legkülönlegesebb élmény, amiben egy embernek része lehet. Szinte minden gyermek életében van egy pont, amikor intenzíven érdeklődik az űr iránt. Sokaknál aztán elhal ez a szenvedély, nálam viszont nem így történt, a mai napig kitart a rajongás. Emellett a Nemzetközi Űrállomáson elvégzendő kísérletek, az ezekben rejlő tudományos potenciál és a kalandvágy is komoly motiváció számomra”.

Borítókép: PuzzlePix / Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink