Pazarul teljesít az ipar

Hírek
Átlag fölött bővült a hazai termelés májusban a statisztikai hivatal 2. becslése alapján. Egyre több az új megrendelés.

Az év ötödik hónapjában az ipari termelés mértéke 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az áprilisi 3,0 százalékos éves összevetésű csökkenést követően. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett, lényegesen gyorsabban az egy hónappal korábbi 2,5 százaléknál – közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari export mértéke 11,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit májusban. A járműgyártás kivitele 13,6 százalékkal emelkedett a csalódást keltő áprilisi 11,2 százalékos hanyatlás után. Az előző hónapban mért visszaesést követően májusban 5,2 százalékkal nőtt a gépexport.

Az ipar belföldi értékesítése 5,4, ezen belül a feldolgozóiparé 6,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest. A járműipari cégek belföldi értékesítése – nyilván főképp a beszállítók révén – 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A májusban befutott új megrendelések volumene 9,8 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbiakat, amiből az exportrendelések 9,6, a belföldi rendelések 11,1 százalékkal nőttek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a második becslési adatokat kommentálva azt közölte, hogy az ipari termelést tekintve európai uniós összevetésben is nagyon jól szerepel Magyarország, a V4 országok között  – 2014 óta vizsgálva – már az első helyen van az ipari termelés növekedésével, hiszen a termelés 2010 januárja óta 33,8 százalékkal, 2014 óta pedig 17,2 százalékkal emelkedett.

Borítókép: illusztráció, MTI/Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetnek

További híreink