Patkányinvázió jöhet Budapesten

Hírek Horváth Éva
A minap érkezett a nem éppen rózsás prognózis, amely szerint idén a tavalyinál jóval több patkánnyal élhetnek majd társbérletben Budapest lakói. A kellemetlen és fertőző patkányok lészáma elérheti akár a százezret is 2023-ban.

Hajdan úgy tartották, ahol tömegesen jelentek meg a patkányok, vérszívó vámpír garázdálkodik, nyomában a pestissel. Ez persze horrorlegenda, de az alapja valós: a szemetes, túlzsúfolt városokban – főleg az enyhe telek idején – mindig intenzívebben szaporodtak a patkányok, pontosabban a vándorpatkányok, amelyek sok kórt – a pestis mellett – a murin tífuszt, a trichinellózist, a szalmonellát, hantavírust és harapás esetén a patkányharapási lázt is terjesztik.

Leggyakrabban a vizeletükkel baktériumot juttatnak a talajba és a vizekbe, amely a bőrön és a nyálkahártyán keresztül az emberi szervezetre is veszélyes. Főként fertőzött vízzel érintkezve vagy mezőgazdasági munka során lehet ilyen baktériummal érintkezni. A farkukkal együtt átlagosan 40-50 centiméteres négylábúak egészségre ártalmas kellemetlenkedéseik mellett komoly fizikai károkat is okozhatnak a házban vagy más melléképületekben: gyökér nélküli meszőfogaik egész életükben nőnek, ezért folyamatosan rágniuk, vagyis enniük kell.

Sovány vigasz, de a meglehetősen invazív állatok nemcsak Budapesten okoznak problémákat, szép számmal képviseltetik magukat az ország más városaiban is, kisebb településeken, sőt sok külföldi metropoliszban.

Mezőgazdasági tevékenységet folytató területeken nem ritka jelenség, persze ha nagy számban vannak jelen a kártevők, ott is nehezebb az irtásuk.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Ezek is érdekelhetnek

További híreink