Párton belüli és kívüli erők puccsolhatták meg Botkát

Hírek
Botka Lászlóval valószínűleg együtt bukott az az elképzelés is, hogy egy esetleges MSZP-DK közös listán Gyurcsány Ferenc neve ne szerepeljen. Talán nem elhamarkododott az a kijelentés, hogy ezt a csatát Gyurcsány nyerte, amit nem kizárt, hogy némi MSZP-s belső munka is segített.  

Botka régóta hangsúlyozta: ahhoz, hogy 2018-ban kormányt lehessen váltani, szakítani kell a 2010 előtti szocialista kormányokkal, főként Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel. Ez a gyakorlatban azt jelentette volna – Botka tervei szerint -, hogy egy közös MSZP-DK listán Gyurcsány neve ne szerepeljen, a volt miniszterelnök "csak" egyéni jelöltként juthatott volna be a parlamentbe.

Botka ugyanakkor sokat szenvedett azzal, hogy párttársai között nem tudhatott maga mellett biztos többséget a Gyurcsánytalanítás tervével. Az egyik leghíresebb nyilvános konfliktust Molnár Zsolttal kellett lejátszania ezzel kapcsolatban az ex-miniszterelnök-jelöltnek. Molnár ugyanis amellett tette le a garast, hogy meg kell egyezni Gyurcsánnyal, amivel ki is érdemelte, hogy Botka leárulózza.

Közben az MSZP-n kívüli erők is elkezdtek munkálkodni Botka félreállításán. A nemrég megalakult Magyar Progresszív Mozgalom élén Tarjányi Péterrel, aki annak idején az MSZP tanácsadójaként javasolta a pártnak, hogy egy független jelöltet, Lattman Tamás nemzetközi jogászt indítsa a baloldal miniszterelnöknek. "Az a cél, hogy Botka László hátrébb lépjen, és egy, a pártok felett álló miniszterelnök-jelöltet építsenek fel, aki mögé be tudnak állni a demokratikus ellenzék pártjai" – fejtette ki nemrég Tarjányi elképzeléseit.

Tarjányit nemrég Lattmann pont Molnár Zsolt egykori szakértőjének nevezte, így az sem kizárt, hogy összehangolt akció zajlott Botka ellen, amit az MSZP-n belülről és kívülről egyszerre indítottak meg.

Ha tényleg ilyen puccs történt, amiben Botkát tulajdonképpen belső ellenzéke mondatta le, akkor az utolsó cseppeket a pohárban a hétvégi események jelentethették. Egyrészt kiderült, hogy Botka támogatottsága ismét csökkent, a Publicus közvéleméynkutatásai szerint az áprilisi csúcshoz képest 11%-ot. Másrészt ugyancsak a hétvégé a DK bejelentette: megelégelte az MSZP-vel való egyezkedést, ezért mindenképpen külön listát állít 2018-ban.

A DK tehát nem engedett abból, hogy Gyurcsány is a közös listára kerüljön, ezért inkább egyedül állítanának listát. Ezzel végleg megbukott Botka terve, nem lenne meglepő tehát, ha a Gyurcsánnyal szimpatizáló MSZP-sek mondatták volna le, a már amúgyis népszerütlen miniszterelnök-jelöltet.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink