Orbán Viktor: a legfontosabb kérdés a gazdaság lesz a következő négy évben

Hírek vg.hu
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2023-as gazdaság évnyitóján a hazai gazdaságpolitikai nagyágyúi szólalnak meg, az eseményt a vg.hu élőben közvetíti.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2023-as gazdasági évnyitóján megszólalnak a hazai gazdaságpolitika irányítói, a beszédek Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával zárultak.
12.05

Orbán Viktor: Kimaradunk a háborúból, marad a rezsitámogatási rendszer

A háborúból ki fogunk maradni – szögezte le a miniszterelnök, ami annak is köszönhető, Magyarországon nincsen koalíciós kormány. Emellett azt is mondta, a családvédelmi és rezsitámogatási rendszer is fenn fog maradni. Egyúttal köszönetet mondott a gazdasági szereplőknek. Nem kell félnetek, jó lesz – zárta beszéde végén a kormányfő.

12.03

A világ egyik legnyitottabb gazdasága a magyar, ez az életszínvonalunk alapja

A világ 15. legnyitottabb gazdaság a magyar a miniszterelnök szerint, hozzátéve, ha nem így lenne, akkor az az életszínvonal, ami van megközelíthetetlen lenne. Szeritne mindenképpen nyitottnak kell lennünk és be kell illeszkednünk ebbe a rendszerbe, „csak így tudunk magas életszínvonalat biztosítani a magyar embereknek” mondta.

12.01

Meg kell becsülni a beruházásokat

Verseny van a beruházásokért a miniszterelnök szerint, ugyanakkor ez a verseny nehezebb lesz a jövőben, mert a fejlettebbet ebbe a harcba visszaengedik, mert ott is baj van. Ezért szerinte meg kell becsülni ezeket a beruházásokat, főleg úgy, hogy a támogatási intenzitás nálunk volt a legalacsonyabb, 18 százalékos támogatási intenzitásról beszélt a miniszterelnök. Ebben a kormányfő szerint Szijjártó Péter szerepe a döntő.

11.59

Van szufla a magyar gazdaságban

A magyar autóipar tavaly átlépte a 10 ezer milliárdos értéket. Az elektronikai szektor is először került 10 ezer milliárd fölét, az élelmiszeripar 6000 millilárd fölé, a gyógyszeripar az 1000 millliárd fölé. A fundamentumok a gyárakban van, a fundamentumok erősek, van szufla a magyar gazdaságban- fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kormány megemelte az Eximbank tőkéjét 30 milliárddal, hogy Nagy Márton újabb 300 milliárdot a gazdaságba betoljon.

11:57

Ez nem vas és acél országa

Magyarorzság a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat alkalmazza – mondta a miniszterelnök, aki szerint a hazai szabályok szigorúbbak, mint Németországban, ami egyébként egy hátrányt jelent, de szerinte ezt a hátrányt meg kell fizetni. Ez egy egyszerű ügy a kormányfő szerint. De 300 ezer fő megélhetéséről van szó, ahol éppen egy technológiaváltás történikk az unió döntésének köszönhetően. Nekünk szerinte az a kihívás, hogy bekövetkezik az a váltás, hogy 2036 után csak elektromos meghajtású autókat lehet legyártani, akkor bezárnának ezek a gyárak.

Nekünk meg kell tartani a magyar járműipart akkor is, ha közben átáll fosszilis energiáról elektromos meghajtásúra -fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezek a döntések megvannak, jelen pillanatban az orzság 4 legnagyobb beruházása egyszerre zajlik. Ez nem a vas és acél országa -mondta a kormányfő.

11.52

Ha nem egyezünk meg , akkor előbb-utóbb a kocsi az árakban köt ki

Az elmúlt 5-7 évben nem voltak gazdaságpolitikai dilemmák a miniszterelnök szerint, legfeljebb 2011-2012-ben, de az akkor elkezdett működni, azóta nem voltak nagyobb volumenű viták a gazdaságpolitika irányáról. Most egy új helyzetben találjuk magunkat, ettől nem kell megijedni – mondta a jegybank és a kormány közötti vitáról. Szerinte ez természetes, megváltozott a gazdasági környezet 2020 óta. „Színes egyéniség a jegybank elnök úr” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az MNB elképzelése az, hogy az inflációt úgy kell kezelni, hogy a gazdaságban lévő pénzmennyiséget csökkenteni kell, ugyanakkor a kormányfő szerint, ha az a helyzet, hogy ez az infláció mégsicsak az energiaárak növekedésének következménye, akkor nem biztos, hogy ilyen ütemben kell szűkíteni a gazdaságban jelen lévő pénzmennyiséget, „ezt meg kell beszélnünk” , fogalmazott.

Ha nem egyezünk meg , akkor előbb-utóbb a kocsi az árakban köt ki – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint egy csökkenő infláció mellett könnyebb lesz majd összehangolni az elképzeléseket a kormánynak és a jegybanknak.

11.46

Finanszírozási problémákat fog okozni a magas kamatkörnyezet

2010 után azért sikerült sok forrást bevonni a gazdaságba, mert a nemzetközi piacokon sikerült olcsón forráshoz jutni. Most ellenkező pályán vagyunk, mindenhol magasabb a kamatok, így most magasabb kamatokon kell törleszteni. Ez finanszírozási problémákat fog okozni, ez nagyon nagy kihívás a magyar gazdaságpolitika számára a kormányfő szerint. Ugynakkor jelezte, közvetlen veszély nincs.

11.44

Gázerőműveket fog építeni a kormány

Nekünk ipari képességeink vannak, ahol kiváló mérnökök dolgoznak, kiváló informatikusokkal, vállalatvezetőkkel. Szerinte lehet mást kívánni, de a magyar gazdaság emberi képességekből áll, mi ehhez értünk – fogalmazott az ipari kapcsolatok bővítéséről. A termeléshez az energiakapacitásokat kell kiépíteni. Jelezte, hogy gázerőműveket fog építeni a kormány, amit az unió nem tölt. Pontosan 2-3 nagyerőművet fognak Kelet-Magyarországon építeni a kormány, vagy uniós forrásból, vagy más forrásból.

11:41

El akarják venni magyar egyetemek versenyelőnyét Brüsszelben

A felsőoktatás a legfontosabb gazdasági ügyek között tartja számon a kormány, mondta a miniszterelnök. Bár elveszik a magyar egyetemektől az unióban a versenyelőnyt, hogy az alapítványi egyetemek közvetlenül be vannak kötve a kormányzati döntéshozatalba, ez nem a kormánynak, hanem az egyetemeknek előnyt, ezért is vágták el tőlünk, ez a magyar egyetemek versenyképességével szembeni döntés – mondta, szerinte ugyanakkor meg kell tartani ezt a versenyelőnyt. Szeritne ha más nincs, akkor a magyar költségvetésből finanszírozzák az Erasmus és Horzont programokat.

11:37

Nem új adókat kell kivetni, hanem a meglévőket beszedni

Az adószint alacsonyan maradhat a kövektező években is – mondta Orbán Viktor, aki emlékeztetett Csányi Sándor szavaira, miszerint nem új adókat kell kivetni, hanem a meglévőket beszedni. A globális minimumadóról azt mondta, hogy a fekete lovagnál valamivel jobb döntetlent tudott elérni. A helyi iparűzési adót beleszámítják, így a hazai cégek számára a globális minimumadó nem jelent többlet terhet, a többlet terhet ehelyett a külföldi cégek viselik.

11:35

Félmillió új munkavállalóra lesz szükség

Az iparpolitikai számok szerintem stimmelnek, Magyarországnak szüksége lesz a következő években 500 ezer új munkahelyre – mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta, világossá kell tenni, először is a belső tartalékokra kell összpontosítani, de a belső tartalékokat nem a közmunkára kell építeni. Van földrajzi tartalék, a nagy ipari beruházások Kelet-Magyarországra összpontosítanak, oda is terelik a beruházásokat. „Debrecen mindjárt megtelik, felkészül Nyíregyháza és Miskolc”, ezt követően jöhet Békés vármegye.

Orbán Viktor szerint a határon túl is vannak munkaerőtartalékok, az Ukrajnából és Szerbiából érkezőket a kormányfő nem számítja a vendégmunkások közé. Ezek után jöhetnek csak a vendégmunkások, de óvatosságra intett, hagnsúlyozta, Magyarország a magyaroké, a munkaerő és a magyaroké. El kell kerülni egy csapdát a miniszterelnök szerint, ami Nyugat-Európában van. Épp ezért leszögezte, nem kaphatnak előnyt a külföldi vendégmunkások a magyarokkal szemben.

11:29

A nyugati világ idén mintegy 50-55 milliárd eurót ad az ukrán állam működtetésére

Idén az EU-ban 18 milliárd eurót adot Ukrajnának kölcsönként, de ez nem a katonai kiadásokra megy, ez az a pénz, amiből működtetik az államot, Ennyit adtak az amerikaiak és az IMF is. Tehát a nyugati világ idén mintegy 50-55 milliárd eurót ad az ukrán állam működtetésére. Mindezt akkor, amikor Európa versenyképessége veszélyben van.

11:27

Átszerkesztés zajlik Európában

Európa hatalom szerkezetének újraszerkesztése zajlik a kormányfő szerint. Még nem világos, hogy ezzel a céllal is robbant-e ki a háború, vagy időközben jöttek erre rá. Hangsúlyozta, a hatalmi szerkezet idáig úgy nézett ki, hogy Oroszország adta az olcsó nyersanyagot, Európa a modern technológiát, ez volt az európai siker alapja. Most viszont ezt a kapcsolatot elvágták, szerinte abszurdnak hangzott egy évvel ezelőtt, hogy Ukrajna tagjelölt lehet. Ma pedig tagjelölt, és már arról beszélnek, hogy mindjárt tag is lesz. Most úgy beszél erről mindenki, hogy Ukrajna tagja lesz a NATO-nak Jól látható átszerkesztés zajlik – szerinte egy gazdasági térség fog létrejönni Ukrajna és Lengyelország 60-70 millió lakosával.

Eközben már arról beszélnek Nagy-Britanniában, hogy Lengyelország fejlettebb lesz 2030-ra. Rámutatott: az amerikai katonákat nem Németországba, hanem Lengyelországba telepítik. Nagy kérdés, hogy Magyarország milyen típusú kapcsolatrendszert tud kiépíteni Oroszországgal, ebből szerinte minél többet kell átmenteni.

11.21

Piaci finanszírozás

Megnyugtatok mindenkit, ez a kormány nem kommunista, a kormány nem kíván változtatni az erőteljes piaci elköteleződésén. Szerinte a kormányzati programokkal nem akarják kiszorítani a piaci finanszírozást. Kell a piaci finanszírozás – hangsúlyozta a miniszterlenök, hozzátéve, addig lesz állami beavatkozás, amíg erre szükség van.

11. 19

Gazdasági fókuszú kormány

Ez egy gazdasági fókuszú kormány – mondta Orbán Viktor, szerinte a tárcák többsége ezt mutatja. Ugyanakkor hozzá kellett nyúlni a kormányhoz, néhány hónappal, szerinte jól látható, hogy a kormányzati döntések javulásában, hogy Lantos Csaba aktívan vesz részt a munkában. Hangsúlyozta: a következő négy évben gazdaságpolitikai kérdések fognak dominálni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2023-as gazdasági évnyitóján Parragh László és Nagy Márton után Varga Mihály pénzügyminiszter után Varga Mihály pénzügyminiszter szólalt fel.

11.12

Lépéskényszerben a hazai autóipar

A területi fejlesztésnek alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményeknek a miniszter szerint, mára Észak-Dél irányú megosztottság figyelhető meg fejlettség tekintetében. A belső égésű motorok gyártása várhatóan 2035-től megszűnik az EU-ban, ez lépéskényszert jelent, amire válaszolni kell a jövőben.

11.10

Mentesítené a kormány az adminisztrációs terhek alól a vállalatokat

Jelenleg másfél millió állampolgár rá se néz az adóbevallására. Az ÁFA esetében hasonlót szeretne a kormány, szeretné mentesíteni az adminisztrációs terhek alól, ennek keretében már indítottak programokat. 2025-ig azt szeretnék elérni, hogy egy csatornássá váljon az adóbevallások intézése, ennek a kiépítése várható a közeljövőben.

11.07

Folytatódik a feketegazdaság elleni küzdelem

A feketegazdaság elleni küzdelem tisztességesen adózókat védi és megteremti az adócsökkentés alapját. Az intézekedések hozzájárultak ahhoz, hogy adókat nem kellett emelni. Az online kasszák fél órás időközönként küldenek jelet a NAV-nak, folyamatos rálátásuk van a forgalomra. Az EKÁER- rendszer, a POS terminálok és az online kasszák is segítettek abban, hogy nőtt az adóbeszedési hatékonyság. A filozófiánk világos: a munkát terhelő adókat alacsonyan kell tartani, a fogyasztást terhelő adókból kell finanszírozni a közszolgáltatásokat – mondta Varga Mihály, kiemelve a társasági adó kulcsát, amely a nemzetközi élmezőnyben található

11.03

Emelkedő pályán a születések száma

A kormány továbbra is ösztönzi a gyermekvállalást, erre az energiaválság alatt sem mondanak le. Idén a GDP 4,3 százalékát fordítják erre. A miniszter szerint a születések száma emelkedő pályán van, szemben más európai országokkal.

11.01

Energiahatékonysági programot hirdetett a kormány

Az EU gazdaság jelentős mértékben függ az orosz gáztól, ezt nehéz egyik pillanatról a másikra pótolni. Magyarország energiafüggősége a villamos energia meleltt a kőolaj és földgáz tekinetében jelentős, mintegy 85 százalékos függőséget takar. Ezért indított el a kormány energiahatékonysági programokat, a következő években 1500-2000 milliárd forint értékben.

10.59

Folytatódhat a konszolidáció, javulhatnak a kilátások

A költségvetési deficit 7,5 százalékról 3 százalék alá csökkenhet 2024-ben – mondta a miniszter. Jövőre már 2,5 százalékra mérséklődhet a hiány. Jelezte, hogy a fogyasztói árindex jelentősen csökkeni fog a közeljövőben, továbbá a kilátások is javulnak, emellett az államadósság 70 százalék alá kerülhet idén, majd jövőre tovább mérséklődhet. Reményeim szerint 2026-ra 60 százalék alatt lesz az államadósság aránya – fogalmazott a miniszter.

10:32

Az üzleti világ partner volt

Magyarország az elmúlt évek nehézségeit azért tudta jól kezelni, mert az üzleti világ partner volt Parragh szerint.

10:31

Nem hiába folyik be az 5000 forintos regisztrációs díj

Az 5 ezer forintos regisztrációs díj nem folyik be hiába -mondta a Parragh, hozzátéve, hogy mindegyik kormányzati döntésben részt vett az kamara, példaként említette a Széchenyi Kártya Programot, Baross Gábor Hitelprogramot, a kata megváltoztatását vagy hipa megfelelézését.

10:25

Az oroszhoz és az ukránhoz is erősen kötődünk

Előbb-utóbb Ukrajnát újra kell építeni, azonban ebben várhatóan a magyar vállalatok nem vesznek részt, ezért az elnök szerint fontos lenne, hogy az uniós források megérkezzenek.

Mindkét félhez, az oroszhoz és az ukránhoz is kötődünk az MKIK elnöke szerint.

Hangsúlyozta, nem szabad elfelejteni a földrajzi elhelyezkedésünket, például Portugáliának egészen más a kitettsége. Szerinte a magyar gazdaság elemi érdeke, hogy béke legyen tőlünk keletre.

10:22

Az európai megoldások nem működnek

Parragh szerint változtatni kell a munkaerő kínálaton, a felnőttképzés területén kell változtatni. A háború és az energiaársokk a másik nagy kihívás. Valójában bekövetkezett tavaly őszre egy pánik, ezt azonban követte egy alkalmazkodási folyamat, amit beleépült a vállalatok gondolkodásába. Szerinte a kormány célzott programjai betöltötték a szerepüket.

Az európai megoldások nem működnek

– mondta az uniós forrásokról Parragh, hozzátéve, hogy láthatóan politikai zsarolás az, amit Brüsszel csinál, ez akadályozza a beruházások megvalósulását.

10:19

Az infláció a legnagyobb kihívás

A gazdasági szereplők érdekeltek a magas infláció visszaszorításában, ugyanakkor ehhez kell a jegybank, a kormány és vállalatok együttműködése. Hangsúlyozta: az infláció jelenleg a legnagyobb a kihívás, de a magas kamatok is problémát okoznak.

 

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Ezek is érdekelhetnek

További híreink