Párizs: kitakarítják a várost az Olimpiára

Hírek vg.hu
Célkeresztben a migránsok, a hajléktalanok és a szexmunkások.

Párizs is követi az olimpiát rendező városok példáját, és megszabadul a migránsoktól, házfoglalóktól, hajléktalanoktól és szexmunkásoktól, hogy ne rontsák az utcaképet az ötkarikás játékok idején – derült ki nyolcvan különböző jótékonysági szervezet friss jelentéséből.

„Reméltük, hogy most majd másképpen lesz, és az ügy érdekében hosszú ideje tettünk javaslatokat. Ma azonban kijelenthetjük, hogy a 2024-es párizsi olimpia nem különbözik majd az előzőktől, és teljesen kizárja a leginkább kiszolgáltatottakat” – idézte a France24 internetes oldala a jelentést.

A jótékonysági szervezetek elsősorban a francia rendőrség működését figyelték. Tudomásuk szerint 26 akciót hajtottak végre eddig az idén a migránstáborok felszámolására – majdnem annyit, mint 2022-ben összesen. (Akkor 30 ilyen akció volt.)

Vidékre viszik a hajléktalanokat

Tavaly április óta összesen tíz, korábban migránsok által használt helyszínt tisztítottak meg, köztük egy egykori gyárépületet az olimpiai falu közelében, ahol összesen 1967 ember húzta meg magát.

Az arányokat jól mutatja, hogy tavaly összesen hatezer embert szállítottak el a menedékhelyéről, kétharmadukat a párizsi régión kívülre. A kormány és a rendőrség azonban azzal védekezik, hogy ennek semmi köze az olimpiához, a cél a főváros lakhatási válságának enyhítése.

„Ez az érv eddig is gyenge volt, most pedig már egy cseppet sem meggyőző” – fogalmaz a jelentés.

Razziák, őrizetbe vételek, kitiltások

A főváros északi részén és a Párizzsal határos Vincennes-ben, ahol rengeteg szexmunkás dolgozik, az utóbbi időben még fokozottabbá váltak a rendőrségi ellenőrzések, razziák és őrizetbe vételek, kitiltottak többtucatnyi embert.

„Idén nyáron Párizs és környéke olyannak mutathatja magát, amilyennek a hatóságok szeretnék: a fény steril városának, ahol a nyomor szinte láthatatlan, »tiszták« az utcák és az erdők, nincsenek koldusok, kábítószeresek és szexmunkások” – vonta le a következtetést a jelentés.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink