Pár ezer dollárért bárki lehet kiberbűnöző

Hírek
Az ATM elleni támadások továbbra is nagyon jövedelmezőek a csalók számára, akik több különböző módszert használnak a maximális profit érdekében. Míg néhányan konkrét fizikai rombolással jutnak a pénzhez, addig mások kártékony program fertőzéssel manipulálják a bankautomatákat. 

Habár az ATM elleni rosszindulatú eszközök már régóta ismertek a szakemberek előtt, új fejlemény, hogy néhány bűnöző olyan eszközök fejlesztésén dolgozik, amelyek révén a számítástechnikához kevésbé értő gazemberek is feltörhetnek ATM-eket.

Idén év elején a Kaspersky Lab egyik partnere felhívta a cég szakértőinek figyelmét egy olyan, eddig ismeretlen rosszindulatú mintára, amely vélhetően az ATM-ben található számítógépét képes megfertőzni. A kutatók ezután vadászni kezdtek a malware egyedi mintájára, amit hamar meg is találtak a DarkNet-en, az AlphaBay piacon a hirdetések között. A nyilvános bejegyzésben a malware értékesítője nemcsak részletes leírást ad az 5000 dolláros programról és a vásárlási feltételekről, hanem alaposan kidolgozott lépéseket a használatáról, valamint  utasításokat és oktató videót is.

A lopás megkezdéséhez egyébként a bűnözőknek közvetlen hozzáférésre van szükségük az adott ATM-hez. Ugyanis egy Cutler Maker nevű programot kell telepíteniük rá.

Egyelőre nem ismert, ki áll a malware fejlesztése mögött. Az ismert információk – eszköztár, nyelv, nyelvtan, stilisztikai hibák – alapján nem angol anyanyelvűek a készítők.

Borítófotó: kaspersky.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink