Pályázati dömping jön, az agrártárca új szempontokat vezet be az elbírálásban

Hírek vg.hu
A pénzügyi szempontok a digitalizációs képességek és adott termékpálya szereplőivel történő együttműködés nagyobb súlyt kap az agrár- és élelmiszeripari támogatási pályázatok elbírálásában – mondta el egy konferencián Feldman Zsolt agrárállamtitkár.

A beruházásokban tartósan növekvő pályán tud maradni a mezőgazdaság és az élelmiszeripar – mondta az Agrárközgazdasági Intézet által szervezett konferencián Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Annak ellenére, hogy milyen költségnövekedésekkel és finanszírozási környezet-romlással kellett számolniuk az agrárium szereplőinek, az elmúlt két év is arról szólt az ágazatban, hogy hogyan tudják a fejlesztéseket ösztönözni.

Az idén záródó Vidékfejlesztési programban több mint 3400 milliárd forint támogatásra vállaltak kötelezettséget, és ennek háromnegyedét már ki is fizették. Ez az Európai Bizottság által közölt adatok alapján az idei év elején ezzel Magyarország az uniós átlag fölött áll 6-7 százalékponttal. A beruházási kötelezettségvállalás ebből mintegy 2200 forint.

Ebből

  • állattartó telepek fejlesztésére 532,39 milliárd,
  • élelmiszeripari beruházásokra 340,21milliárd,
  • kertészeti beruházásokra 167,91 milliárd,
  • öntözésfejlesztésre 90,22 milliárd,
  • precíziós fejlesztésekre 189,27 milliárd,
  • Borászati üzemek beruházásaira 76,58, milliárd,
  • önkormányzati külterületi utakra 169,53 milliárd,
  • helyi termelői piacok megújítására 21,1 milliárd forintot fordítottak.

Ekkora állattenyésztési beruházási program nem volt a rendszerváltás óta – emelte ki.

Az élelmiszeriparral kapcsolatban kiemelte, hogy az új pályázatokban kiemelt szerepet kap az ágazat fejlesztése, és biztatott minden szereplőt arra, hogy akinek életképest projektje van, az pályázzon.

A közös agrárpolitika új ciklusának kiírásaira a tárca már tavaly ősszel közzétette a pályázati menetrendet, ami Feldman szerint rendkívül feszített, hiszen idén közel 70 felhívás megjelentetését tervezik. A tavaszi beruházási csomagot széles körben egyeztették, az élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó, a kertészeti, az állattartó telepek fejlesztését és az ültetvénytelepítést támogató kiírással kapcsolatos társadalmasítás is megtörténik, vagyis a pályázatokkal kapcsolatos tervek nyilvánosak lesznek.

A digitalizáció is szempont lesz

Alapvető változás lesz, hogy a tárca jelentős mértékben át kívánja szabni az értékelési szempontrendszert, és sokkal erősebb hangsúllyal veszik figyelembe a pályázatok elbírálásánál a pénzügyi helyzetet, a digitalizációs kompetenciákat, illetve a pályázóknak a termékpálya más szereplőivel kapcsolatos együttműködési múltját (vagyis nem az ezzel kapcsolatos vállalásait). Ez mindenkitől nagyobb figyelmet igényel, hiszen egy sor olyan pénzügyi mutatóról is be kell számolniuk a pályázatban, amiről korábban nem, így például figyelembe veszik az eladósodottság mértékét, vagy a beruházás mértékének összevetését a saját tőkével.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Benoit Tessier

Ezek is érdekelhetnek

További híreink