Özönlenek Magyarországra a külföldiek

Hírek MTI
A jelentősen megemelkedett külföldi vendégáradat táplálta a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának csaknem 10 százalékos növekedését októberben a KSH csütörtöki jelentése szerint.

Tíz százalékkal több külföldi vendégéjszakát regisztráltak októberben a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, amivel párhuzamosan 9,8 százalékkal ugrott meg a vállalkozások bruttó árbevétele. Mindeközben a belföldi vendégforgalom nem nőtt, sőt, az abból eredő vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A KSH csütörtöki gyorsjelentése szerint az októberi vendégéjszakák száma a szezonális és naptárhatás figyelembevételével aa belföldiek körében 1,9 százalékos mínuszt, a külföldivendég-éjszakák számában viszont 8,9 százalékos növekedést jelez.

Októberben a szálláshelyekre 546 ezer külföldi vendég érkezett, akik az egy évvel korábbinál 10 százalékkal több, összesen 1,3 millió vendégéjszakát töltöttek itt el, ennek kétharmadát Budapesten.

A belföldi vendégek száma októberben 3,4 százalékkal 551 ezerre bővült, de a vendégéjszakák 1,2 milliós száma 0,8 százalékkal elmaradt az előző év októberitől. Idén az október 23-ai ünnep nem hozott négynapos hosszú hétvégét, mint tavaly, ami megmutatkozik a belföldi vendégforgalom alakulásában is – jelezte a KSH. A Széchenyi pihenőkártyás forgalom viszont továbbra is kimagaslóan nő, az októberi 2,5 milliárd forintos költés 64 százalékkal haladja meg a tavalyi összeget.

Összességében az év első tíz hónapjában 27,2 millió vendégéjszakát jelentettek a kereskedelmi szálláshelyek, ami 0,2 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A szálláshelyi bevételek összege 471 milliárd forint volt ugyanekkor, ami a bázishoz képest 8,2 százalékos növekedés változatlan, 62,6 százalékos szállodai szobafoglaltság mellett. A szállodák egy szobára jutó szállásdíjbevétele így 8,1 százalékkal emelkedett, miután az idei szobánkénti átlagár elérte a 22,4 ezer forintot országosan.

.

Borítókép: Vendégek a Párisi Udvar Hotel Budapest szállodában a hivatalos megnyitó napján, 2019. november 29-én. ( MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink