Özönlenek a külföldi befektetők a hazai ingatlanpiacra

Hírek
Magyarországon új rekordot ért el az ingatlanpiaci befektetői hangulat, egyre több külföldi ingatlanalap lát fantáziát a magyar kereskedelmi ingatlanokba történő befektetésekbe - derült ki a Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) nemzetközi ingatlanszakmai szervezet felméréséből.

A felmérésben 1696 vállalatot kérdeztek meg, miként látják a piacot . (Csak a kereskedelmi ingatlanpiacot vizsgálják, a lakáspiacot nem.) Magyarország esetében rendkívül pozitív volt a visszajelzés. A gazdasági növekedés, a vásárlóerő emelkedése, az EU támogatások beérkezése mind pozitív jelzést adnak a befektetőknek, akiknek a hangulatindexe az eddigi rekordra, +48 pontra emelkedett. A befektetések mindhárom szegmensben (iroda, kereskedelmi és ipari ingatlanok) növekedtek, ezek közül is az irodapiac nőtt a legjobban. A külföldi befektetők beáramlása hatalmas. A legnagyobb befektetők Németországból, Angliából és Ausztriából érkeznek.

Örömteli, hogy a magyar befektetési alapok invesztálása már elérte a piac 40 százalékát, eddig ez nem volt jellemző az ágazatra. Jövőre 450 ezer négyzetméter iroda épül Budapesten, de például a vidéki városokban, elsősorban Debrecenben, Kecskeméten is vannak fejlesztések.

Ami gátat szabhat a fejlesztéseknek, az a munkaerőhiány, amely most nem csak Magyarországra, hanem az egész közép-kelet-európai régióra jellemző. Épp emiatt például Magyarországon már 20-30 százalékkal nagyobb összegért lehet ingatlanfejlesztésbe kezdeni, mint 2-3 évvel ezelőtt.

A régióban a magyar piac mellett dübörög még a cseh is. Lengyelországban évek óta komoly fejlesztések zajlanak, most viszont kevésbé látványos a növekedés, a befektetők inkább kivárnak. A bolgár, a román, a horvát piac szintén növekedésben van, de közel sem olyan optimista a hangulat, mint Magyarországon.

A RICS-ről

A RICS nemzetközi ingatlanszakmai szervezet, amely etikai és szakmai szabványokat népszerűsít és érvényesít. 1868-ban alapították az Egyesült Királyságban. A szervezet rendkívül kiterjedt hálózattal rendelkezik. Magyar tagszervezete 1997-ben alakult, 175 magyar tagja van.

Borítókép: illusztráció,MTVA/Róka László 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink