Óvakodj a franciáktól, még ha ajándékot hoznak is!

Hírek
Emmanuel Macron francia köztársasági elnök 11 hónapja került hatalomba. Azóta Európa nagy és erős vezetőjeként viselkedik, pontosabban próbál. Legutóbbi, az Európai Parlamentben (EP) elmondott beszédében is ezt a fajta habitust láthattuk tőle. Az érmének ez esetben is két oldala van, hiszen otthon a választók többsége elégedetlen kormányzásával.

Az EP-ben elmondott negyven perces beszédében Macron már a júniusra kidolgozásra kerülő francia-német Európai Uniós (EU) reformtervvel kapcsolatban a német álláspont mellé helyezkedett. Ezt azonban nem szabad készpénznek venni!

“Macron-terv” néven híresültek el a francia államfő javaslatai, amelyek középpontjában egy közös pénzügyminiszter, illetve akár a közös tagállami adósság kezelése áll. Ezekkel a tarsolyában vágott neki a németekkel közösen egy EU-s reformcsomag kidolgozásába. Az elhúzódó német koalíciós tárgyalások miatt azonban csúsztak az egyeztetések ez ügyben, de Angela Merkel júniusra ígérte a közös reformcsomagot. Ennek középpontjában a gazdasági és valutaunió továbbfejlesztése, egy közös európai menekültügyi rendszer, valamint az egységesebb külpolitika lesz – mondta a német kancellár. Lehet, hogy együtt, karöltve lépnek fel az EP-ben, de ne higgyük, hogy olyan szorosan összefonódnának a francia és német érdekek.

Jelenleg Európa vezető országa Németország. Akármennyire próbálja tehát Macron elhitetni, hogy ő, illetve Franciaország a meghatározó európai szereplő, csupán egy hiú ábrándot kerget. Ezért lehetséges az, hogy míg Macron közös pénzügyminiszterről, és többsebességes Európáról álmodik, a német vezetés máshogy gondolkodik.

Németország számára a jelenlegi valuta rendszer – a hibáival, hiányosságaival együtt is – nagyjából megfelelő, pont azért mert a német gazdaságtól függ. Emellett ott van az a tény is, hogy a kelet-közép-európai országok gyakorlatilag a német gazdaság hátországát képezik. És itt van a kutya elásva.

Macron többsebességes Európája, valamint szigorúbb pénzügyrendszere tönkre vágná a már kiépült német gazdasági kapcsolatokat és együttműködéseket. Mondhatni, levágná a német gazdaságról a kelet-közép-európai gazdaságokat. Ez pedig abszolút nem egyezik a német érdekkel.

Persze francia oldalról szerencsés lenne, ha Macron vezérletével jönne létre egy EU-reform. Miért is? Nézzük meg a francia belpolitikai helyzetet! Az IFOP közvélemény-kutató intézet legújabb méréséből kiderül, hogy a választók 58 százaléka nem elégedett a jelenlegi francia államfő teljesítményével. Nem meglepő ez, hiszen Macron a gyenge kezű vezetők sorát gyarapítja a migárció ügyében. A migránsok által elkövetett bűncselekmények száma egyre csak nő, és a rengeteg áldozatot követelő terrortámadásokat se felejtsük el megemlíteni.

Ettől eltekintve sincs rendben sok minden Franciaországban. Lassan több mint két hete folyamatos sztrájkok vannak országszerte, főleg a munkaerőpiac reformjai miatt. Olyan újítások miatt, mint a mozdonyvezetők nyugdíjkorhatárának 63-ról 65 évre emelése. Volt egy választási ígérete, amit megint csak nem sikerült teljesítenie. A Nantes város környékén élők szemszögéből létfontosságú lenne egy reptér. Macron ezt választási kampányában meg is ígérte. Most azonban meghátrált, mert pár száz, a francia sajtó által zadistának nevezett anarchista elfoglalta a kijelölt építési területet, Notre-Dame-des-Landes-ot. Mindezt tetézik, hogy Macron magánéletével kapcsolatban is rendre jelennek meg olyan hírek, melyek alapanyagául szolgálnak némi pusmogásnak.

Miután Macron nem tudta választási ígéreteinek nagy részét betartani, az Európai Unión keresztül próbál sikert elérni. Ha megnézzük a francia sajtót, valamelyest sikerült is már egy-két interjúval és beszéddel elérnie, hogy a vele kapcsolatos cikkek arra fókuszáljanak, amire ő szeretné. Mégpedig az EU szükséges reformjára az ő vezérletével, az olyan “populisták” elleni küzdelemre mint Orbán Viktor, vagy hogy Szíriában milyen erősen lépett fel a francia állam. Közben már nagyban készülődik a 2019 májusi EP választásokra is, de ha így folytatja a következő elnök választáson nem számíthat sok jóra. 

Főleg azért, mert ahogy azt legutóbbi találkozója is mutatja Merkellel: álláspontjaik nem kerültek közelebb. A németek nem hajlandók olyan EU reformra amihez szerződést kell módosítani, vagy akár egy teljesen újat írni. Macron viszont pont ezt akarja, hiszen ez lenne elég grandiózus ahhoz, hogy visszanyerje tekintélyét választói előtt.

Borítókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ezek is érdekelhetnek

További híreink