Ötvenezer milliárdos gigacsomag jön

Hírek Figyelo.hu

Az elkövetkező 7 évben a rendelkezésre álló állami gazdaságfejlesztési források megközelítik az 50 ezer milliárd forintot, ami több mint az éves GDP – hangsúlyozta Nagy Márton a Figyelőnek adott interjújában.

A miniszterelnök gazdasági főtanácsadója elmondta, hogy

6000 milliárd forint jön a NextGen uniós programból, 9000 milliárd a következő hétéves uniós költségvetési ciklusból.

Ezek mellett a költségvetés 9000 milliárd forintot költ majd beruházásra, az MNB különböző programjai pedig 15 ezer milliárd forintot jelentenek. Az állami pénzintézetek (MFB, EXIM) programjai 7000 milliárd forint forrást nyújtanak, egyéb nemzetközi intézményektől pedig 3000 milliárd forint érkezik.

Nagy Márton kitérr arra is, míg az uniós és belső források aránya az elmúlt 7 évben 40-60 százalék volt, addig a következő években egyharmad-kétharmad lehet. A hatékony forrásköltéshez fontos az ellenőrzés, visszamérés.

Tudnunk kell a projektek státuszát, ha csúszás van, ismernünk kell annak okát és haladéktalanul be kell avatkoznunk

– fejtette ki.

A miniszterelnök gazdasági főtanácsadója hozzátette: az új hitelkonstrukció 10-15 ezer kisvállalkozásnak nyújthat segítséget. A gyors gazdasági növekedéshez pedig a beruházási ráta magasan tartása kell, amihez az uniós források mellett a belső forrásokra is szükség van. Nagy Márton végezetül megjegyezte: a következő tíz évben dől el, hogy csatlakozni tudunk-e a fejlett országok csoportjához.

A teljes interjú a Figyelő aktuális lapszámában olvasható!

(Borítókép: Nagy Márton (fotós: Vémi Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink