OTP Bank: külföldön javulás, belföldön enyhe visszaesés

Hírek Figyelő.hu
A magyarországi összmegtakarításból az OTP részesedése kissé csökkent, az itthoni kamatmarzs szűkült, a bank külföldi piacain szinte mindenütt javult – foglalható össze pár szóban az OTP Csoport idei első negyedéve, amelynek számai szerda reggel láttak napvilágot.

Vegyes képet mutat az első negyedév – jelentette ki Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a legnagyobb hazai hitelintézet szerda reggeli sajtótájékoztatóján. A csoport 69 százalékkal magasabb, 195 milliárd forintos adózott eredményt ért el; „ez a pohár teli része„. A bankadó és az extraprofitadó együtt 88,1 milliárd forintot tett ki, amelyet egyedi tétel, az akvizíciók 84,9 milliárd forintos hatása semlegesített. „A pohár üres fele”, hogy az első negyedévben a magyar működés 37 milliárd forint veszteséget szenvedett el a leányvállalatoktól kapott osztalékok nélkül, a banki különadók miatt – mondta a bankszakember.

A külföldi tevékenységet rendkívül jónak ítélte Bencsik László, egyedül Romániában nem sikerült számottevő növekedést elérnie a magyar multinak. Az ukrán és orosz működés sem hagy maga után kívánnivalót. Míg tehát az itthoni kamatmarzs csökkent, külföldön szinte mindenütt javult. Az üzbég Ipotéka Bank megszerzésére – a bankvezetés szerint – nagyon jókor került sor, hiszen az összes ország közül, ahol az OTP jelen van, az idei évre itt várják a legnagyobb GDP-növekedést. Az üzbég akvizícióból is jön még egy negatív tétel, ami az előzetes becslés szerint 200 millió euróra rúghat.

A VG.hu tudósítása szerint a magyarországi összmegtakarításból az OTP részesedése kissé csökkent, a vállalati új hitelek növekedése is lelassult. A Széchenyi-kártya-piacon 61 százalékos arányt ért el az OTP.

Összességében rekordévet vár idén a nagybank, de ez a külföldnek, és ezen belül az ott megvalósult sikeres akvizíciókból származó egyszeri tételeeknek lesz köszönhető, idehaza ugyanakkor éves szinten is veszteségre számítanak. Amennyiben a magyar kamatszint lefelé indulna, 1 százalék pontnyi csökkenés 15 milliárd forint eredményjavulást jelentene.

Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese kitért az ukrán-orosz háború okozta problémákra is. Az ukrán oldalról érkező verbális megnyilatkozások és a fekete listára való felvétele ellenére az OTP bízik benne, hogy komolyabb retorzió nem éri a hitelintézetet oroszországi jelenléte miatt.

Az OTP részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír kedden 115 forinttal, 1,03 százalékkal 11 080 forintra csökkent, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 11 580 forint, a legalacsonyabb 7738 forint volt.

Borítókép: OTP Bank fiók Szabadkán (Fotó:Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink