Ötmilliárdos járóbeteg-szakellátói fejlesztés következik

Hírek
Ötmilliárdos keretösszeg áll rendelkezésre a járóbeteg-szakellátó intézmények számára modernizációs beruházásokra - jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egészségügyért felelős államtitkára.

Műszerfejlesztés, épületrekonstrukció, a betegek ellátását kényelmi szempontból javító beruházás, az alapellátókkal való kapcsolat erősítése, vagy informatikai fejlesztés – ezekre a feladatokra pályázhatnak közfinanszírozott járóbeteg-szakellátók ötmilliárd forint keretösszegig. A támogatás az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP) áll rendelkezésre, tehát uniós támogatásról van szó.  Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár kifejtette, a pályázat célja, hogy a betegek minél kevesebb időt töltsenek a drágább kórházi ellátás keretén belül, és minél többen kapják meg a lakóhelyükhöz legközelebbi ellátást. A vissza nem térítendő támogatás maximális összege akár 300 millió forint lehet, s nem kell saját forrást mellé tenni. Az április 25-től elérhető pályázatokon a támogatási igény benyújtásának határideje május 26. Az államtitkár elmondta, a korábbi uniós ciklusban 500 milliárd forint érkezett az egészségügy fejlesztésére, a múlt év végén és ez év elején is már 75 milliárd forintot kötöttek le.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár szavaiból kiderült, a mostani pályázatra vidéki intézmények jelentkezhetnek,  a központi régió, s benne a fővárosi járóbeteg intézmények hasonló jellegű modernizálása az Egészséges Budapest Program keretében történik majd.

Erről Ónodi-Szűcs Zoltán a weborvos.hu-nak április végi interjújában azt mondta:   a program a központi régió 4,3 millió lakosa és egészségügyi intézményeiben dolgozó több mint 50 ezer orvos, szakdolgozó és kórházi munkatárs számára szeretne európai körülményeket, modern és hatékony egészségügyet biztosítani. “A fejlesztésre 2017 és 2025 között elköltendő nemzeti és uniós források évtizedekre alapozhatják meg a központi régió egészségügyi rendszerét – és valósítjuk meg vele a jövő kihívásaira is válaszolni képes, gyors, fejlett és költséghatékony ellátást” – fejtette ki.

Ennek keretében a fővárosi és a Pest megyei egészségügy fejlesztése érdekében négy új centrumot hoznak létre, amelyek köré társkórházakat szerveznek. Az észak-pesti centrum a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, a dél-pesti az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet bázisán, a dél-budai centrum Kelenföldön, az észak-budai pedig “az észak-budai területeket érintő közlekedésfejlesztési beruházásokkal összefüggésben” jönne létre. A kormány azzal is egyetért, hogy befejezzék a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb beruházását, és állami fenntartásba vegyék az intézményt. A klinikai tömbnek kiemelt szerepet kell kapnia a fővárosi egészségügy fejlesztésben, a telephelyén akarják elhelyezni az Országos Sportegészségügyi Intézetet.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink