Ötezer a Bitcoin!? Nem, már nem!

Hírek
Hullámvasút. Valami ilyesmi a Bitcoin (BTC) és más kriptovaluták árfolyamgörbéje. De most már hosszú hónapok, sőt évek óta fölfelé húzzák, kisebb hullámvölgyekkel. Igaz pár napja (újra) megjött a korrekció, egy kis „Bitcoin-bukta”. Merre tovább!?

Nézegettem, nézegettem tavasszal, majd nyár elején is, amikor átlépte a kétezer, majd a két és félezer dollárt. Kellene venni próbaképp 0,1 BTC-t, nem kellene kimaradni az év nagy durranásából, a Bitcoin-ból – gondoltam, pedig januárban még ezer dollár sem volt. Akár csak mondjuk 50-100 ezer forintot is kiszorítani rá a családi kasszából – csak meg ne tudja a felségem, hogy hazardírozok…

Ez vagy az év lufija lesz vagy hatalmas nyereség – latolgattam. Meddig mehet még az ár? Végül olyan „drágán” már nem mertem kockáztatni, hiszen csak találgattam.

Most viszont fogom a fejem, mert – magam sem hiszem – augusztus végére 50 híján ötezer dollárig ugrott egyetlen Bitcoin árfolyama! A „fenyőbe” – a kis 100 ezer forintom most 200-at érne és majdhogynem vehetnék pár hét múlva egy új „ájfónt”. A szomorúságba azonban most kis káröröm is vegyült: no ugye, jól tud ez is esni – vettem tudomásul az utóbbi napokban, mikor a közel ötezres csúcsról 4300 alá esett le 3 nap alatt az árfolyam. Ebben a pillanatban (hétfőn délután) 4350.

Hosszan lehetne értekezni most arról, hogy a kínai pénzkimenekítés hogyan mozgatja az árfolyamot, és a hírre, miszerint Kína megtiltja az ICO-kat (Initial Coin Offering) azaz a kvázi virtuális „magánpénz-kibocsátást”. Meg is van ennek az eredménye: a korrekció. (Vagy a lufi kipukkanásának kezdete!?)

Leegyszerűsítve két nagy kérdés van most:

1,Kína, vagyis az ottani hatóságok továbblépnek-e egy még nagyobb léptékű, még szigorúbb szabályozás felé. Mert ha igen, megint ezer alatt lehet a BTC, sőt…

2, A másik, ennél is fontosabb kérdés: globálisan a Bitcoin (és társai) a következő 1-2-3 évben, legalább részben válhat-e valamilyen nagy, globális fizetési eszközzé? Mármint tömegesen, ténylegesen, és az államok (többsége) által legalább megtűrt módon. Mert ha igen, akkor (több éves távlatban tehát) még 5 ezer dollárért is lehetne akár nagyon olcsó is a BTC.

Ha nem lesz új valuta pár év múlva, akkor viszont csak egy új hamis aranyláz lesz. Ez esetben ugyebár 5 centet sem fog érni sem a BTC, sem más kriptovaluta… Ki tudja.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink