Ötéves mélypontra süllyedtek a budapesti bérleti díjak

Hírek VG

Az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint. Országos szinten az átlagos bérleti díjak tavaly novemberben

több mint 10 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbi szinthez képest – áll az ingatlan.com legfrissebb összefoglalójában, amely a legújabb – december végére, január elejére jellemző – kínálati adatokat is ismerteti.

Lejtőn a kerületek

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

Az országos albérletpiacon a főváros van fókuszban, kiadó lakások kétharmada budapesti. A bérleti díjak pedig hónapról hónapra lejjebb ereszkednek. Novemberben az előző havi átlaghoz képest 1,6 százalékkal csökkentek a díjak.

Novemberben Budapesten csak a budai hegyvidéki városrészekben – az I., II. és XII. kerületekben nőttek az albérletárak októberhez képest, mégpedig 1,8 százalékkal, ám októberben ezekben a lokációkban több mint 5 százalékos áresés volt, így ezt a hátrányt nem hozták be. A többi budai kerületben havi szinten 2,7 százalékkal,

a pesti oldalon pedig 1,4-1,9 százalékkal kerületek lejjebb a bérleti díjak novemberben a KSH-ingatlan.com-lakbérindex szerint.

Évek óta nem látott árszintek

Az ingatlan.com saját, január elejére jellemző adatai szerint novemberhez képest is csökkentek az albérletpiaci árak, így többéves mélypontra süllyedtek a bérleti díjak.

Budapesten a négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj 3 ezer alá került, amire legutóbb három éve volt példa. Az átlagos bérleti díj pedig 130 ezer forint volt ekkor, amire legutóbb 5 éve fordult elő.

Az ingatlan.com szakembere elmondta: „Bár világszerte megkezdődtek az oltások, és egyre többen várják a járvány okozta bizonytalanság megszűnését, egyelőre érdemes óvatosan kezelni az albérletpiaci árak alakulását.

Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy mikor szűnnek meg régiós és világviszonylatban a korlátozások és mikor indulhat újra a turizmus.

Emiatt 2021-ben a jelenlegi alacsonyabb albérletárak mellett alakulhat ki az új piaci egyensúly, és idén jelentős bérletidíj-növekedésre egyelőre nem számítunk.”

(Borítókép: A koronavírus-járvány szinte azonnal éreztette hatását a ingatlanok piacán. 2020.04.20. Budapest (Bach Máté, Magyar Nemzet)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink