Öt kamatemelésre számít a Fedtől az idén a Goldman Sachs 

Hírek D. GY.
Az egyik legnagyobb Wall Street-i befektetési bank, a Goldman Sachs (GS) a korábbi négy helyett öt kamatemelést vár az idén az amerikai jegybanktól (Fed).

A Fed a múlt szerdán jelezte, hogy gazdaságélénkítő kötvényvásárlási programja befejezése után várható az első kamatemelés. Jay Powell, az intézmény elnöke márciusra jelezte az első lépést.

A GS közgazdászai úgy kalkulálnak, hogy a kötvényvásárlási program márciusra várt befejezése és az első kamatemelés után az amerikai jegybank júniusban kezd hozzá fokozatosan leépíteni a nála felhalmozódott értékpapírokat, majd júliusban és szeptemberben sorozatos kamatemelések jöhetnek. Várakozásaik szerint ezt követően visszaállhat a korábban is megfigyelt trend, vagyis a jegybank kamatemelési ciklusa negyedéves periódusokból áll majd, így decemberre már csak egy monetáris szigorításra számítanak, amely nyomán az irányadó kamatsáv 1,25-1,5 százalékra emelkedik a jelenlegi nullához közelítő szintről.

Powell múlt heti sajtótájékoztatóján közölte, hogy “a Fed készen áll a korábban vártnál agresszívebb monetáris szigorításra”. Ennek nyomán az elemzők sorra emelték inflációs előrejelzéseiket, hisz a jegybankár nyilatkozata arra utalt, hogy az “agresszívebb” jegybanki fellépést a korábban vártnál magasabb infláció kényszerítheti ki. A GS január elején még csak négy kamatemelést várt.

A Deutsche Bank (DB) stratégái szerint azonban más ütemezésre számíthatnak a pénzpiacok. A DB várakozása szerint a márciusi szigorítást (ami szerintük 50 bázispont lesz) követően júniusig jöhet a kamatemelések java, majd szeptemberben állnak vissza a negyedéves változtatásokra – ettől eltekintve ők is arra számítanak, hogy a Fed ötször nyúl az idén irányadó kamatlábához.

Korábban a legtöbb elemző négy, egyenként 25 bázispontos kamatemeléssel számolt az idén, továbbá arra számítottak, hogy a kötvényvásárlási program márciusi leállítása után csak szeptemberben kezdi el a Fed az állományt csökkenteni. A mostani várakozások a Fed eszközállományának gyorsabb leépítésével párhuzamosan erőteljesebb monetáris szigorításra számítanak. Mindez gyökeres változás az amerikai jegybank viselkedésében. A Fed tavaly még azt jelezte, hogy ha szükséges, akkor átmenetileg tolerálja a 2 százalék felettinél magasabb fogyasztói árindexet – már amennyiben ezt átmenetinek gondolja. Azóta viszont minden jel arra mutat, hogy a vártnál tartósabb és magasabb is lehet az amerikai infláció. A jegybank kénytelen ennek elébe menni, mert ha megerősödnek az inflációs várakozások, később csak még durvább monetáris szigorral lenne képes visszafogni az áremelkedés ütemét.

D. GY.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink