Öt év alatt megduplázódott a felújítások költsége

Hírek Figyelő
Kifejezetten jól jártak azok, akik a korábbi években újították fel a lakásukat vagy házukat, ugyanis az elmúlt öt évben megduplázódtak a költségek, így a munkálatokat akár hitelből is megérhette megfinanszírozni.

Az otthonfelújítási támogatás 2022 végi kifutásával a korszerűsítési munkálatok száma érdemben csökkent – hívta fel a figyelmet a Bankmonitor. A szakportál szerint ez érthető, hiszen a költségek felezése – a munkálatokhoz kapcsolódó kiadások felét, legfeljebb 3 millió forintot lehetett megkapni támogatásként – komoly pénzügyi előnyt jelentett.

Ettől függetlenül egy felújítás még mindig jó döntés lehet, hiszen jelentősen lefaragható a villany-, illetve gázfogyasztás költsége, különösen akkor, ha átlag felett fogyaszt valaki, hiszen az áramért kétszeres, míg a gázért hétszeres árat kell ebben az esetben fizetni. Ez a tény komoly érv lehet a szigetelés, a nyílászárók cseréje vagy éppen a fűtéskorszerűsítés elvégzése mellett.

Fontos dilemma ugyanakkor, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben megérheti-e a munkálatokat későbbre halasztani. A szakértők szerint ez nagyrészt attól is függ, hogy a költségek várhatóan miként emelkednek az elkövetkező időszakban.

A Bankmonitor számítása szerint amennyiben egy felújítás 2018 májusában 2 millió forintba került, akkor az elmúlt 5 év árváltozása alapján jelenleg ugyanezért a munkáért már 3,91 millió forintot kellene kifizetni, vagyis az árak közel megduplázódtak.

A jövőt illetően a szakértők szerint a helyzet javulóban van, vagyis az áremelkedés itt is csökkenhet, a legfontosabb kérdés természetesen az, hogy a drágulás milyen szintre mérséklődhet. Az eddigi tapasztalatok alapján akár hitelből is megérheti az otthonfelújítást finanszírozni. A Bankmonitor szakértőinek számítása szerint, ha a lakásfelújítások éves áremelkedése meghaladja az elkövetkező 5 évben a 6,6 százalékot, akkor már még személyi hitelt is érdemes lehet felvenni a munkálatok megfinanszírozására. A jelenlegi bizonytalan körülmények között azonban alaposan át kell gondolni az igénylést, a törlesztőrészleten felüli jövedelemrész vásárlóereje ugyanis folyamatosan olvad a pénzromlás hatására.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink