Összetehetik a két kezüket a magyarok, hogy ekkora reálbércsökkenéssel megúszták

Hírek
Sokkal pusztítóbb volt az elmúlt két év megélhetési válsága a többi visegrádi országban, ahol kivétel nélkül a magyarországinál drámaibb reálbéradatokat láthatunk.

Habár pontos adatok még nincsenek a tavalyi reálbérekről, az már most valószínűsíthető, hogy a korábbi évekkel ellentétben csökkent Magyarországon a fizetések vásárlóereje 2023-ban, amivel egy 10 éves sorozat szakadt meg. Utoljára ugyanis a 2012-es euróválság idején történt hasonló, akkor 3,4 százalékkal estek a hazai reálbérek. Egyébként most is ekkora lehetett a visszaesés, miután a Pénzügyminisztérium által közölt középtávú makrogazdasági előrejelzés 3,3 százalékos csökkenéssel számolt.

Mindez nem meglepő, hiszen az infláció rendkívül magas, 17,6-17,7 százalékos volt, amit értelemszerűen a bérdinamika nem tudott követni, amely tavaly 14,5-15 százalék körül alakulhatott. Mindenesetre, ha 2022-t nézzük, már kevésbé lehangoló a kép, hiszen ekkor még tudtak növekedni a reálbérek 2,6 százalékkal, két év alatt így összegészében kevesebb mint 1 százalékot veszíthettek értékükből az itthoni fizetések, amelyek azonban így is csak a 2021-es szinten vannak.

Ehhez képest sokkal pusztítóbb volt az elmúlt két év megélhetési válsága a visegrádi országokban, ahol kivétel nélkül a magyarországinál drámaibb számokat láthatunk.

A cikk itt folytatódik

Fotó: MTI / Oláh Tibor

Ezek is érdekelhetnek

További híreink