Összeomlott a Mol finomítói árrése

Hírek figyelo.hu
A túlkínálat miatt történelmi mélypontra zsugorodott a Mol finomítói haszonkulcsa májusban, miközben a Goldman Sachs ezerhétszáz forintos célár mellett már eladásra ajánlja a hazai olajvállalat részvényeit.

Hiába ostromolta kedden a Brent árfolyama a háromhavi csúcsot jelentő hordónkénti 40 dolláros szintet, a Mol kurzusa a nyersanyagár ralija ellenére is 2 százalékkal ereszkedett. Az eladók azt követően öntötték a magyar olajrészvényt, hogy a társaság lényegesen romló májusi külső környezeti mutatókat tett közzé. A Mol májusban hordónként mindössze 40 centes árréssel működtette finomítóit, holott előző hónapban még közel rekordszintű, 9,1 dolláros nyeresége származott egyhordónyi mennyiség után.

Ilyen gyenge marzsokra az adatközlés 2012-es elindítása óta nem volt példa, az eddigi negatív csúcsot 2012 februárjában érte el a Mol, akkor hordónként 0,9 dollár hasznot termelt.

Jó hír, hogy a petrolkémiai szeg­menst kevésbé viselte meg az olajár visszarendeződése és a termékkereslet csökkenése. Ugyan az árrés itt is közel harmadával esett vissza, a tonnánként 402,2 eurós haszonkulcs ezzel együtt is az elmúlt egy év erősebb adatai közé tartozik. Az alapanyagként szolgáló Brent olajtípus hordónkénti átlagára 29 dollárra emelkedett az előző havi 18,5 dollárról.

Az olajár tavaszi összeomlása miatt márciusban és áprilisban még kiugróan magasak voltak a marzsok, ami arra késztette a finomítókat, hogy fokozzák termelésüket – különösen a dízeltermékek tekintetében –, miközben a kereslet nagyon gyenge volt. Emiatt jelentős túlkínálat alakult ki finomított termékekből, ez okozta, hogy májusban szinte teljesen összeestek a különböző terméktípusok árrései

– magyarázta lapunk kérdésére Pletser Tamás, az Erste olajipari szakértője.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!

(Borítókép: Húszezer köbméteres tároló a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2017. május 19-én. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink