Ősszel rendezhetik a bérkérdést

Hírek Figyelo.hu

„Ha 2021-ben a gazdasági számok is úgy alakulnak, akkor az őszi időszaktól indítva lehetne újra egy többéves bérmegállapodást kötni.

Erre a tulajdonos állam részéről is megvan a szándék, nagyobb emelésre azonban csak a következő években kerülne sor”

– mondta a VG.hu-nak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke, miután hónapok óta húzódik az állami társaságok munkavállalóinak bérfejlesztése, és emiatt a munkavállalói érdekképviseletek egy hónapja bejelentették, hogy a sztrájk előszobájának számító kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek. A szakszervezeti vezető emlékeztetett, hogy korábban három évre kötöttek bérmegállapodást, ő a maga részéről most is hasonlóra számít, bár egyelőre rengeteg a kérdőjel. Úgy látja, hogy a kormányzat részéről is megvan az akarat, nem függetlenül attól, hogy a 2016-os bérmegállapodás az idén lejár.

A Liga vezetőjétől megtudta a lap, hogy

ahol korábban elindultak a tárgyalások, ott jellemzően béren kívüli juttatásokról folynak az egyeztetések, és nem a tényleges alapbérfejlesztésről, ami a szakszervezetek követelése.

A munkáltatók keze is megvan kötve, az üzleti tervekben egy kivétellel semmilyen mértékű bérfejlesztés nincs betervezve 2021-re, egyedül a villamosenergia-iparnál van egy minimális emelés előirányozva. Fontos tudni azonban: a kormányzat óvatossága abból fakad, hogy az állami vállalatokat is súlyosan érintette az elmúlt egy év, ám a tetemes bevételkiesés ellenére sem voltak elbocsátások,

emiatt az idén a munkahelyek megőrzésén lesz a hangsúly.

Arra a kérdésre, hogy tudnak-e hónapokat várni az alkalmazottak és a szakszervezetek egy esetleges őszi megállapodásig, azt felelte, egyelőre nem látszik, hogy a munkavállalók milyen áldozatra képesek az érdekérvényesítés jegyében. Ugyanis csak akkor van értelme kollektív munkaügyi vitát kezdeményezni, ha reális esélye van annak, hogy vagy érdemi előrelépéssel zárják le a felek, vagy van olyan nyomásgyakorló eszköz a tarsolyukban, amellyel ezt ki tudják kényszeríteni.

„Éppen ezek az állami területen lévő közszolgáltatók vannak jogszabályilag gúzsba kötve. Egy elégséges szolgáltatásról ráadásul csak bírósági procedúra útján lehetne döntést hozni”

– jelezte a lapnak.

A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy azért is fontos lenne a bérfejlesztés, mert a szakképzett munkavállalók iránt óriási az igény, már olyan területeken is jelentkezik a munkaerőhiány, ahol korábban ez nem volt jellemző. Példaként hozta fel a villamosenergia-ipart, ahol a hasonló profilú konkurens cégek elszívó hatása már most érezhető, ráadásul ezek nagymértékű, akár két számjegyű bérfejlesztést hajtottak végre 2021-ben.

(Borítókép: 2020.08.13. Budapest. Zajlik a Nyugati pályaudvar felújítása. Bors / Knap Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink