Összefogtak a budapesti bevásárlóutcák

Hírek Lengyel Gabriella

Negyedik alkalommal fognak össze Budapest ikonikus utcái, arra szeretnék ösztönözni a járókelőket, lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre és művészetre. A program minden napra ígér egy koncertet, kiállítást, színházi előadást vagy workshopot.

A zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínálnak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái:

a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca). Az utcák közös adventi összefogása már kétszer elnyerte a Magyar Marketing Szövetség szakmai díját, a Városmarketing Gyémánt Díjat is a színvonalas városmarketing tevékenységért.

A tematikus utcák közös adventi kalendáriuma november 26. és december 24. között minden napra tartogat valamit az arra járóknak. Kiállítások, színházi előadások, jazz koncertek, workshopok, irodalmi beszélgetések és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

Egy galéria portálja a 16. Falk Art Fórum antik és modern művészeti fesztiválon a galériák utcájában, a budapesti Falk Miksa utcában 2016. május 21-én. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A bevásárló és tematikus utcák az év 365 napján az összefogásról és együttműködésről szólnak, így idén az öt utcán túl minden olyan partnerük programját és eseményét is megjelenteti a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott és támogatott főszervező Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) a közös felületén (bevasarloutca.hu/slowxmas), aki csatlakozni szeretne a SlowXmas szellemiségéhez, ezzel segítve egymást a jelenlegi helyzetben.

A Bartók Béla Boulevard és a Ráday KultUCCA szorosabbra fűzte kapcsolatait, a két utca olyan kulturális tengelyt szeretne létrehozni Budapest szövetében, amely a két kerületrész egyedi kulturális szegmenseit integrálja.

Ennek főpróbája a mostani adventi időszak, amelyben a két térrész összességében egy egyedülálló Kulturális Negyedet tesz ki, és idén először, az adventi időszakhoz igazodva közös programokat kínálnak.

A Bartókon december 11-ére koncentrálják a legtöbb programjukat, és izgalmas kortárs élmények várnak minket például a Faur Zsófi Galériában, addig a Rádayn egy héttel később, december 18-ára készülnek meglepetésekkel.

A SlowXmas programjai idén egy közös tematika köré épülnek: a Múlt és a Jelen, valamint az együttműködés, az egymásra való odafigyelés hatja át a kínálatot. A Bartók Béla Boulevard-on számos színházi-, gasztróélmény és izgalmas séták repítik magukkal az érdeklődőket. Újbuda kanyargós utcái, terei, kávéházai telis-tele vannak irodalmi, kulturális örökséggel, történetekkel. Az Irodalmi Szalon irodalmi sétáján Juhász Anna vezetésével a 11. kerület nevezetes helyszíneit és történeteit ismerhetjük meg jobban, olyan hírességek történeteibe nyerhetünk bepillantást, mint Kosztolányi Dezső. Móricz Zsigmond vagy Karinthy Frigyes.

Ahogy pedig megszokhattuk, kiállítások sora várja a látogatókat a Falk Art&Antique Streeten: a Bodó Galéria és Aukciósház 2021-ben már az 5. nagyszabású árverését tartja december 9-én: a karácsonyi aukción majdnem 200 alkotás közül válogathatnak az érdeklődők. Hasonlóan a MissionArt Galéria is Karácsonyi vásárt tart 20. századi és kortárs festményekből és grafikákból, de a neves Aukciósházak – mint a Virág Judit, a Kieselbach, vagy a Nagyházi Galéria – is decemberben tartják az éves nagy karácsonyi árveréseiket.

A Király utcában a K11 Művészeti és Kulturális Központban filmek és filmzenék kerülnek terítékre az esti kvíz alkalmával. A főszervezők állandó együttműködő partnere továbbá a Budapest Brand Nonprofit Zrt. is, akik idén egész különleges vásárt szerveznek a Vörösmarty téren 2021. november 19. és december 31. között (Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár).

Ezek is érdekelhetnek

További híreink