Összeért az Északi Áramlat II.

Hírek Figyelo.hu

Végeztek az Északi Áramlat II. gázvezeték utolsó csövének hegesztésével is – jelentette be a projekt üzemeltetője, a Nord Stream 2 AG. Az elemet hamarosan leengedik a Balti-tenger mélyére a németországi vizeken, majd összeköti vele a vezeték németországi és dániai szakaszát. A létesítmény üzemeltetési engedélyét az év végéig várja a társaság a Russia Today tudósítása szerint. Érdekesség, hogy az utolsó cső a munka során elkészített 200 858-ik a sorban.

A párhuzamosan haladó csőpárból álló vezeték éves kapacitása mintegy 55 milliárd köbméter lesz.

A gáz a szibériai mezőkről érkezne, és jutna az Északi Áramlat II-át Németországba, azon keresztül pedig bárhová, Európába.

Lényeges, hogy az Északi Áramlat II. nyomvonala Oroszországon kívül csak a tenger alatt halad, vagyis elkerüli a korábbi meghatározó tranzit útvonalakat, azaz Ukrajnát és Lengyelországot. (Az Ukrajnán keresztüli tranzit bánja a másik nagy orosz gázprojekt, a Török Áramlat megvalósítását is. Ez utóbbiban Magyarország erősen érdekelt, mert, ha minden a tervek szerint alakul, a jövő hónaptól keleti szomszédunk helyett Szerbián – és továbbra is Ausztrián – át jut az ország nagy mennyiségű orosz gázhoz.) A beruházó közleménye hangsúlyozza, hogy az Északi Áramlat II. ki fogja elégíteni Európa hosszú távú gázigényeit, növeli az ellátás biztonságát, és a gazdasági érzékeny szint alatti áron kínált gázt továbbít.

Mint írták, az Északi Áramlat II. előkészületei nem voltak zökkenőmentesek, és továbbra sem azok.

Tulajdonosának ugyanis eleget kell tennie annak az uniós elvárásnak, hogy a létesítmény kapacitásai adott hányadához harmadik felek is hozzáférhessenek, illetve, hogy a használója és a tulajdonosa ne azonos cég legyen. Az orosz lap emlékeztet, hogy az Egyesült Államok szankciót akar kivetni azokra az országokra és vállalatokra, amelyek részt vesznek a beruházásban.

Beszámolt a TASZSZ orosz hírügynökségnek az Északi Áramlat II. erre a hétre várható, teljes összeállításáról a projekt meghatározó beruházója, az ausztriai OMV korábbi vezetője, Rainer Seele is. Előrevetítette, hogy már az idén megindul a szállítás a vezetéken, ezzel Alekszej Millert, a beruházást indító Gazprom első emberét idézte. Rainer Seele úgy látja, hogy a Németország és az Egyesült Államok között (az említett, esetleges embargó kapcsán – a szerk.) született megállapodás garancia arra, hogy a projekt lényegében napokon belül elinduljon.

Rainer Seele előrejelzése szerint az előttünk álló télen Európában magasak maradnak az földgáz-árak.

Várakozásait részben a földrész földalatti gáztárolóinak a lehetségestől elmaradó töltöttségi szintjével magyarázza, továbbá azzal, hogy a gazdaság részéről megnőtt a gáz iránti igény a koronavírus kapcsán jelentkezett válság elmúltával, végül pedig azzal, hogy megismétlődhet a 2021 eleji, abnormálisan hideg tél.

Elkerülhetetlennek látszik a gázárak emelkedése

(Borítókép: A norvég DOF Subsea hajó, amely kőolaj- és gázipari vállalatoknak dolgozik, a Nord Stream 2 gázvezeték csöveivel az előtérben, a Rügen-sziget Mukran kikötőjében, 2021. augusztus 4 -én, Sassnitzban, Németországban. (Sean Gallup, Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink