Oscar-gála, a píszi ünnepe

Hírek
Mi úgy tartjuk, három a magyar igazság. Habár Hollywood történetét számos honfitársunk írta, e mondás ismeretlen maradt az újhazában. Gondolok arra, hogy sajnos nem lett meg az egymást követő harmadik Oscar-díjunk. Örömködés helyett, ám cseppnyi kicsinyes bosszú nélkül, vegyük górcső alá a díjátadó gálát. Mennyire követi, mi több, mennyire tematizálja a globalizált gondolkodást Hollywood?  

A rövid válasz: derekasan. Hosszabban: teszi mindezt hátulról mellbe szúrva, avagy fű alatt. Ámbár e fű alól sok esetben kikandikál a lónak a lába. Noha a kerek évforduló, a 90. megengedett volna egy akkorka megashow-t, amilyenre az évtizeddel ezelőtti sikeredett – aminek a hazai verzióját Szirtes Tamás rendezte a 40. Magyar Filmszemlén –, ám nem grandiózus látványba csomagolták a píszi beszédet. Poénok közé szúrták a kötelező okosságokat. Úgy, mint abban a Columbo-epizódban, amelyikben a filmbe mindössze egy-egy kocka erejéig vágta be a gyilkos a pohár vizet, s bár a későbbi áldozatban nem tudatosult, mégis kínzó szomjúság tört rá. Vesztére.

Minket már nem ilyen könnyű megvezetni, mivel gyanakvóvá tett a politikai korrektség egyre agresszívebb nyomulása.

A fű alatti agysimításra kellett egy talpraesett ceremóniamester: Jimmy Kimmel. Számára a 90. gála amolyan második esélyt jelentett, lévén tavaly botrányosra sikeredett a legjobb idegen nyelvű film díjazása. Jimmy, aki amúgy tévésztár, a bevezetőben megadta a hangnemet, amikor a kilencedik ikszet betöltő Oscarral kapcsolatban megjegyezte: a 90 éves azt jelenti, otthon van és a Fox News-t nézi. A csatorna ugye, Trump egyik fő támogatójaként állt bele az elnökválasztási kampányba. Vicces Jimmy azt is megállapította a mellette álló, ember nagyságú szobor kapcsán, hogy nincsen pénisze, s ebben a városban ilyen jellegű férfira van szükség. Ezért lehet tökös a Jimmy gyerek a megannyi töketlen közt.

Aztán a színpadra lépők felmondták a kötelező leckét. Szóba került Weinstein és az abúzus-botrány, a metoo-kampány, sort kerítettek egy kis Trumpozásra, meg hogy a filmeknek mindössze 11 százalékát rendezi hölgy, elénekeltek egy nyálas dalt, ami az emberek közti különbözőségek elmosására buzdított, kiemelték az első színesbőrű szuperhőst felléptető filmet, nem hallgatták el a pompás hírt: végre az első transznemű alkotó is jelölést kapott. Ilyen korrekt légkörben, milyen mozi nyerné a legjobb dokumentumfilm díját, mint az, amelyik az államilag szervezett orosz doppingbotrányt taglalja. A legjobb látvány nyerteseit bejelentő színészek pedig büszkén mondták: bevándorlók vagyunk, miként a fődíjas rendező, Guillermo del Toro, aki a határok eltörlését szorgalmazta. Még egy „Éljen Mexikó!” rikkantásra is futotta valakitől. Megtudhattuk, hogy a takarásban szinte kizárólag fehérek dolgoznak.

Húzom egyre csak a pipákat, és meg kell állapítsam: elégedett lehet az árnyékvilág-kormány, jó felé mennek a dolgok. Remélem, csak az árnyékvilágban. Ez az árnyékvilág pedig ilyen lesz: „Az előttünk álló 90 év folyamatosan bővítse a befogadás, az interszexualitás korlátlan lehetőségeit” – adták ki az ukázt a gyönyörű latin sztárok. Még jó, hogy mindannyian elhagyjuk az árnyékvilágot.

Borítókép: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello
 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink